Annons
Nyheter

Nära 40 ur oppositionen inför rätta i Zimbabwe

Zimbabwiska myndigheter drar 39 oppositionsaktivister inför rätta och anklagar dem för att ha "rivit" ett av regeringspartiets kanslier. Men enligt de anklagades advokater har deras klienter inte ens varit på platsen där förstörelsen ägde rum.
Zimbabwe • Publicerad 13 juni 2023
Anhängare till den zimbabwiske oppositionsledaren Nelson Chamisa demonstrerar inför de allmänna valen som ska hållas i augusti i det afrikanska landet. Arkivbild.
Anhängare till den zimbabwiske oppositionsledaren Nelson Chamisa demonstrerar inför de allmänna valen som ska hållas i augusti i det afrikanska landet. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Nyligen bestämdes att allmänna val snart ska hållas i landet i södra Afrika och läget är spänt inför valet i augusti.

Zanu-PF har haft makten i Zimbabwe sedan 1980.

Annons

Enligt åklagarsidan attackerade de 39 regeringspartiet Zanu-PF:s kontor i orten Nyatsime, söder om huvudstaden Harare, i förra veckan.

De anklagade "förstörde flera hus, misshandlade boende i Nyatsime och orsakade därigenom massiv förstörelse av egendom och tillfogade allvarliga skador", påstår åklagarna.

Men deras advokater hävdar att gripandena och rättsprocessen är helt och hållet politiskt motiverad.

– Våra klienter var inte ens på platsen, säger Anesu Chirisa, juridisk chef vid Zimbabwe Human Rights Forum, en paraplyorganisation som representerar de anklagade.

De 39 är alla anhängare av oppositionspartiet CCC.

CCC:s ledare Nelson Chamisa, är en 45-årig advokat och pastor, som hoppas ersätta den 80-åriga presidenten Emmerson Mnangagwa, som söker en andra mandatperiod.

Kritiker har anklagat regeringen för att använda domstolarna för att särskilt rikta in sig på oppositionspolitiker.

Tidigare i juni greps fem CCC-anhängare och anklagades bland annat för misshandel efter ett påstått bråk vid ett valregistreringscenter.

Annons

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons