Annons
Nyheter

Nato fördömer misstänkt rysk förgiftning

Natoländer fördömer "det fruktansvärda likvidationsförsöket" mot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och kräver en oberoende internationell utredning av det inträffade. Det meddelar Natochefen Jens Stoltenberg efter ett möte inom försvarsalliansen.
Ryssland/Tyskland • Publicerad 4 september 2020
Aleksej Navalnyj ligger i koma på Charitésjukhuset i Berlin.
Aleksej Navalnyj ligger i koma på Charitésjukhuset i Berlin.Foto: Michael Sohn/AP/TT

– Den som använder kemiska vapen visar en fullständig brist på respekt för människolivet, säger Stoltenberg efter det att Natoländerna diskuterat ämnet i Bryssel.

– Rönen lämnar inget tvivel. Navalnyj förgiftades med ett neurotoxin i novitjok-gruppen. Användningen av sådana gifter är brutalt och Natoländerna fördömer detta. Detta är ett oacceptabelt brott mot internationella normer och regler, fortsätter Stoltenberg.

Insjuknade på flyg

Annons

Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han flögs efter ett par dagar till den tyska huvudstaden Berlin där han nu ligger i koma på Charitésjukhuset.

Tyska läkare har konstaterat att Navalnyj förgiftades med det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok. Det är samma typ av ämne som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan.

Efter förgiftningen av Skripal utvisades flera ryska diplomater av Natoländer.

Kräver utredning

Nato kräver även att Ryssland offentliggör sitt novitjok-program för det internationella organet som övervakar världens kemvapen i samarbete med FN.

– Den ryska staten måste samarbeta helt och fullt med Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), och gå med på en oberoende internationell utredning, säger Stoltenberg.

Hur sannolikt detta är återstår dock att se. Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev meddelade under fredagen att han inte ser skäl att misstänka att något brott skulle ha begåtts i samband med oppositionsledarens plötsliga insjuknande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons