Annons

Nederbörd – men fortfarande ingen snö i söder

Den som väntar på vita gator och torg i södra Sverige får vänta lite till. Efter en mild helg drar visserligen nederbörd in över södra Götaland och Svealand – men så mycket snö blir det inte.
Väder • Publicerad 25 januari 2020
Snön har lyst med sin frånvaro i södra Sverige under vintern. Arkivbild.
Snön har lyst med sin frånvaro i södra Sverige under vintern. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Men det är inte så att man kommer vakna upp till en vit trädgård på onsdag morgon, fortsätter han.

I stället kommer nederbörden främst i form av snöblandat regn som framför allt väntas Götaland, men även i delar av Svealand.

Annons

I Götaland har vintermånaderna i princip varit snöfria – endast ett fåtal gånger har SMHI:s väderstationer gett snöutslag i november, december och januari och då endast med någon centimeter. Den här gången beräknas på sin höjd ett par millimeter som snabbt försvinner.

– Det är inte något som kommer att lägga sig på det viset, säger Linus Karlsson.

Enligt SMHI har vintern varit mycket mild i Götaland, Svealand och södra Norrland. Helgen är inget undantag med plusgrader på flera håll under söndagen.

I södra och mellersta Norrland, däremot, drar ett snöfall in redan under lördagen som påverkar Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och delar av Norrbotten. I Norrlands fjälltrakter, på gränsen till Norge, kan snöfallet vara kraftigt i kombination med friska vindar.

I början av nästa vecka har nederbörden dessutom spridit sig norrut.

– På måndag väntas det snöfall i norra Norrland och det ser ut som att det även kan bli det i Dalafjällen också, säger Linus Karlsson.

Det ostadiga vädret fortsätter under resten av veckan.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons