Annons
Nyheter

Nej till ryskt förslag om minskad Syrienhjälp

FN:s säkerhetsråd har röstat ner ett ryskt förslag om att kraftigt minska det humanitära biståndet till Syrien.
Rysslands förslag skulle strypa biståndet till över en miljon syrier, enligt USA:s FN-ambassadör.
Syrien • Publicerad 9 juli 2020
FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.Foto: Eskinder Debebe/AP/TT

Hjälp till det krigsdrabbade Syrien kan föras in från Turkiet via två gränsövergångar, varav den ena leder till Idlibprovinsen och den andra till Aleppo. Tillståndet för dem löper ut nu på fredag och Ryssland ville stänga den ena, samt låta den andra vara öppen men med en tidsbegränsning på sex månader.

I tisdags lade Ryssland och Kina veto mot ett tysk-belgiskt förslag om att förlänga tillståndet för båda gränsövergångarna i ett år. Därefter förde Ryssland fram förslaget om att enbart tillåta bistånd via en av dem, men förlorade omröstningen i FN:s säkerhetsråd.

"Liv och död"

Annons

Enligt al-Jazira röstade Ryssland, Kina, Vietnam och Sydafrika för, men enligt säkerhetsrådets stadgor måste minst nio medlemsstater säga ja till ett förslag för att det ska godkännas.

Att enbart använda en gränsövergång skulle strypa det humanitära biståndet för 1,3 miljoner syrier bosatta norr om Aleppo, uppger USA:s FN-ambassadör Kelly Craft, som menar att det ryska förslaget är "ännu ett försök att göra politik av humanitär hjälp".

– Vi pratar om en skillnad på liv och död för miljoner syrier, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Nytt förslag

Ryssland och Kina anser att FN-tillståndet kränker Syriens suveränitet och att biståndet i allt större utsträckning i stället bör skötas via syriska myndigheter.

USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Estland och Dominikanska republiken röstade emot förslaget, medan Tunisien, Niger, Indonesien samt Saint Vincent och Grenadinerna avstod från att rösta.

Nu väntas ett nytt, nedskalat tysk-belgiskt utkast om att förlänga tillståndet med sex månader föras fram, ett förslag man hoppas att Ryssland kommer att acceptera. De båda gränsövergångarna har använts för att föra in humanitär hjälp till krigsdrabbade syrier sedan 2014.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons