Annons
Nyheter

Nöjeskoncernen rasar på börsen

Aktien i nöjeskoncernen Moment Group, som bland annat driver Oscarsteatern och Lisebergsteatern, rasar på börsen.
Kurskollapsen har raderat ut två tredjedelar av börsvärdet på några timmar.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2021
Moment Group driver bland annat Oscarsteatern i Stockholm. Arkivbild.
Moment Group driver bland annat Oscarsteatern i Stockholm. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Men det är ingen ko på isen, enligt Moment Groups tillförordnade vd Martin du Hane. Det handlar om en korrigering av en felvärdering som uppstått på marknaden i samband med en nyemission tidigare i år, uppger han.

– Det är först nu som marknaden har förstått den nyemission vi gjorde i februari, säger du Hane.

Nära att gå omkull

Annons

Han tillägger att han är förvånad att det tagit så lång tid för kurskorrigeringen att komma och beklagar om någon investerare råkat illa ut på grund av den konstiga värderingen.

– Vi kanske skulle ha gått ut med något, men vi tycker att vi har varit så transparenta i alla pressmeddelanden, protokoll från extrastämman och prospekt – så jag vet inte, säger han.

Bolaget var nära att gå omkull i höstas, men räddades av nya krediter och en nyemission under vintern.

– Vi är inte så oroliga för likviditeten just nu, men allt bygger på att vi kommer att kunna öppna upp under hösten, säger du Hane.

Bolagets intjäning är säsongsdriven och det mesta dras normalt in under fjärde kvartalet.

– Skulle pandemin ligga kvar även i höst, då blir det svårt för oss, om vi får ett andra år där vi tvingas hålla stängt under den viktigaste perioden för oss, säger han.

Premiärer i höst

I juli siktar Moment Group på att köra sin traditionella utomhusproduktion på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, men även ett utomhusarrangemang i Kalmar. Båda blir coronaanpassade.

Till hösten planeras sedan flera premiärer i september.

– Teaterproduktionen har ju ett halvårs framförhållning. Vi ska sätta upp produktionen, repetera, bygga scener – vi bygger ju upp en stor investering innan vi kan sätta premiären.

Fakta: Nära ruinens brant i pandemins spår

Moment Group driver bland annat Oscarsteatern, China Teatern och Hamburger Börs i Stockholm och Lisebergsteatern i Göteborg och har som alla i branschen ett tufft år bakom sig i covid-19-pandemin. Intäkterna för fjolåret rasade till 330 miljoner kronor, från nästan en miljard ett år tidigare, och rörelseresultatet blev en förlust på 196 miljoner kronor.

I november var Moment Group nära ruinens brant och tvingades därför be om kapitaltillskott och ett nytt lån för att överleva. Nyemissionen, som genomfördes i början av 2021, drog in 50 miljoner och ovanpå det fick bolaget en ny kredit på 35 miljoner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons