Annons
Nyheter

Notan för minkkaoset: Över 800 miljoner

Danmark • Publicerad 10 juni 2021
Prislappen för att begrava och sedermera gräva upp minkarna igen har inte räknats in i den hisnande kostnaden, motsvarande drygt 800 miljoner svenska kronor.
Prislappen för att begrava och sedermera gräva upp minkarna igen har inte räknats in i den hisnande kostnaden, motsvarande drygt 800 miljoner svenska kronor.Foto: Morten Stricker/AP/TT

Det började med att minkarna i Danmark visade sig kunna sprida en variant av coronaviruset som befarades vara motståndskraftig mot vaccin. Därför tog den danska regeringen beslutet att avliva cirka 15,4 miljoner minkar under hösten 2020.

Nu har notan för massavlivningen kommit: motsvarande över hisnande 800 miljoner svenska kronor, enligt Ritzau.

Annons

Det är dock inte allt. De döda minkarna togs delvis omhand av olika förbränningsanläggningar. Men cirka fyra miljoner av dem grävdes ner på Jylland, något som snart började stinka. Dessutom befarades vätska läcka från kadavren, vilket skulle kunna förorena vattendragen. De delvis förruttnade minkarna fick grävas upp igen för att förbrännas, en gång för alla.

De 800 miljoner kronorna inbegriper enligt Ritzau bara utgifterna för själva avlivningarna, det vill säga rengöring, desinfektion och utrustning.

Varken ned- och uppgrävningen eller den utlovade kompensationen för minkuppfödarna har räknats in i summan, som alltså väntas växa med ytterligare mångmiljonbelopp.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons