GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu får näringslivsprofilen sin dom i insidermålet

Fastighetsmagnaten Percy Nilsson från Malmö står åtalad för grovt insiderbrott, efter aktieköp som åklagaren hävdar skett efter att han fått ett sms. Nu kommer domen i Stockholms tingsrätt.
Ekonomi • Publicerad torsdag 12:20
Percy Nilsson under förhandlingarna i tingsrätten i början av oktober. Arkivbild.
Percy Nilsson under förhandlingarna i tingsrätten i början av oktober. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow

Domen avser två delar, varav den ena rör fastighetsbolaget Victoria Park och den andra delen rör insiderhandel i danska telekomoperatören TDC.

Fastighetsmagnaten Percy Nilsson, som har en lång historia i Malmös näringsliv bakom sig är tillsammans med Dan Olofsson, också han känd profil inom näringslivet, åtalad i den del som rör Victoria Park. 14 personer är åtalade i den andra delen.

Villkorlig dom och samhällstjänst

De affärer som omfattas av åtalet skedde främst under våren 2018. Åklagaren har yrkat på villkorlig dom och samhällstjänst för Percy Nilsson och Dan Olofsson.

Insidermålet som avser fastighetsbolaget härrör från aktieköp i maj 2018 i Victoria Park där Nilsson, via bolag, sedan tidigare var ägare till en liten andel. Köpet gjordes tidsmässigt efter det att Dan Olofsson skickat information om ett kommande bud på Victoria Park.

Åtal väcktes 2020 och handlar om grovt insiderbrott. De båda har nekat till brott.

Sms: "Insiderinformation således"

I den del av målet som handlar om Victoria Park utgör ett sms från Dan Olofsson till Percy Nilsson bevis, och som åklagaren hävdar är en uppmaning att köpa aktier.

Nämnda sms löd:

"Hej Percy. Kommer ett bud i morgon på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan".

Percy Nilsson har dock sagt i tingsrätten att han sällan köper aktier och då inte efter någons köpråd, utan i för honom redan välkända bolag som han tror på, och att det inte brukar ske med någon brådska när beslut är fattat. Enligt honom var det en slump att köpet av aktier i Victoria Park för 3 miljoner kronor gjordes samma dag som sms:et kom, och att det redan innan fanns planer på att köpa aktier när tillfälle gavs.

Fakta: Dan Olofsson

71-årig entreprenör verksam i Malmö.

Utbildad civilingenjör.

Grundare till konsultkoncernen Danir med 9 000 anställda globalt.

Grundare till den ideella organisationen Star for Life som arbetar med skolungdomar i Sydafrika och Namibia.

Fakta: Dan Olofsson

78-årig näringslivsprofil från Malmö.

Snickare som i ung ålder startade sitt första bolag.

Han är främst fastighetsutvecklare och ligger bland annat bakom utvecklingen av stadsdelen Hyllie.

Han var tidigare, under totalt 24 år, ordförande för Malmö ishockeyförening, numera Malmö Redhawks.

Utsågs till årets skåning 2008.

Fakta: Dan Olofsson

Målet består av två delar varav den ena rör Victoria Park och den andra delen rör insiderhandel i danska telekomoperatören TDC. Även när det gäller TDC fanns uppköpserbjudanden som inte offentliggjorts för marknaden. De affärer som omfattas av åtalet skedde främst under våren 2018.

Totalt 14 personer har åtalats, varav tre i delen som rör fastighetsbolaget. Det är endast i den del som rör Victoria Park som Dan Olofsson och Percy Nilsson är aktuella.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.