Annons
Nyheter

Ny bibelöversättning planeras till 2026

Religion • Publicerad 28 september 2020
Bibelsällskapet inleder en ny bibelöversättning som ska bli klar till 2026. Arkivbild.
Bibelsällskapet inleder en ny bibelöversättning som ska bli klar till 2026. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE / TT

Bibelsällskapet planerar att ta fram en ny översättning av hela Nya testamentet till 2026.

Den första utgåvan av Nya testamentet kom ut på svenska 1526 under Gustav Vasas regeringstid. Strax därpå kom en svensk översättning av hela bibeln. Nyutgåvan till 2026 markerar alltså 500-årsjubileet för den första utgåvan.

Annons

"Att uppmärksamma 500-årsjubileet känns roligt jämsides lanseringen av ett nytt NT", säger Anders Göranzon, generalsekreterare för Bibelsällskapet, i ett pressmeddelande.

Den nya utgåvan blir den första officiella bibelöversättningen som staten inte ansvarar för. Ingen definitiv översättningsprincip för den nya utgåvan slås fast än, men ambitionen är att undvika "ålderdomliga ord och uttryck som inte kommunicerar meningen nära och direkt", enligt pressmeddelandet.

Huvudmän för Bibelsällskapet är förutom olika kyrkor och samfund i Sverige också Svenska Akademien, Vitterhetsakademien och Ekumeniska rådet i Finland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons