Annons

Ny minister med stor aktieportfölj

Johan Forssell (M) är nya utrikeshandelsminister. Med sig på sin nya post har han en diger aktieportfölj med till exempel svenska exportbolag som försvarskoncernen Saab.
Ekonomi • Publicerad 18 oktober 2022
Johan Forssell (längst bak) när den nya regeringen presenterades.
Johan Forssell (längst bak) när den nya regeringen presenterades.Foto: Christine Olsson/TT

Johan Forssell presenterades i dag av statsminister Ulf Kristersson (M) som ny bistånds- och utrikeshandelsminister.

Forssell var så sent som i våras den riksdagsledamot med allra störst antal aktieinnehav, totalt 38 olika bolag, visade en genomgång som TT då gjorde.

Annons

I en uppdaterad innehavslista som skickades in till Riksdagsförvaltningen så sent som förra tisdagen har Forssell rapporterat en hel del ändringar sedan i våras.

Saab med i portföljen

Den nya ministern rapporterar nu innehav i 28 olika aktiebolag. Portföljens totala värde är okänt men enligt reglerna ska innehav i ett bolag som övergår två prisbasbelopp, det vill säga 96 600 kronor, registreras.

I ministerns innehav finns bland annat försvarskoncernen Saab som rusat drygt 60 procent i år kopplat till Ukrainakriget.

Där finns också spelbolag som Kambi och Evolution liksom Swedish Match som ratats av vissa förvaltare utifrån hållbarhetspolicys.

Saab men också Swedish Match och Investor är alla tre stora svenska exportbolag, ett område som Forssell nu får ansvar för som utrikeshandelsminister.

I övrigt är portföljen en blandning av stora amerikanska börsjättar som Apple och Alphabet men också mera udda val som underhållningskoncernen Walt Disney och ketchuptillverkaren Kraft Heinz.

Större risk för jäv

TT har sökt Johan Forssell (M) som inte var nåbar under eftermiddagen. Hans pressekreterare Karl Opdal säger:

– Johan kommer göra de förändringar som krävs i enlighet med de reglementen som gäller som statsråd när det gäller aktieinnehav. Det finns ett tydligt reglemente att följa och något annat är inte aktuellt.

I våras när TT intervjuade Forssell om hans innehav och att eventuellt sitta i en regering, sade han:

– Det är möjligt att det finns en större risk för jäv, då finns det sätt att hantera det på och det finns personer i regeringen i dag som har fondportföljer.

Fakta: Johan Forssells aktieportfölj

Johan Forssell har rapporterat in innehav i följande aktiebolag:

Corem

Fortum

Swedish Match

Alphabet

Apple

Bico

Combigene

Embracer

Enovix

Evolution

Fabege

Balder

Investor

JM

Kambi

Kraft Heinz

Meta

Microsoft

Millicom

NCC

Netflix

Saab

Sagax

SBB

Snowflake

Wallenstam

Walt Disney

* Innehav ska rapporteras in om andelen överstiger två prisbasbelopp, det vill säga 96 600 kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons