Annons
Nyheter

Ny värmebölja rullar in över Kalifornien

Kalifornien tar spjärn för potentiella värmerekord i helgen. Vädermyndigheten National Weather Service (NWS) uppmanar folk att begränsa sina utomhusaktiviteter och se till att hålla vätskenivån.
USA • Publicerad 5 september 2020
En invånare i Fountain Valley kyler av sig under värmeböljan i augusti. Nu hemsöker en ny värmebölja Kalifornien. Arkivbild.
En invånare i Fountain Valley kyler av sig under värmeböljan i augusti. Nu hemsöker en ny värmebölja Kalifornien. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

– På lördag och söndag blir det 7–12 grader över det normala i hela området, spår NWS-meteorologen Frank Fisher för södra Kalifornien.

Helgen är förlängd eftersom amerikanerna firar Labor Day på måndag, motsvarande vårt förstamajfirande, och många människor brukar vanligtvis utnyttja extratiden för utflykter.

Annons

Topptemperaturen väntas bli drygt 42 grader i Los Angeles på söndag och nära 48 grader längre inåt landet.

Varningar för hettan har även gått ut i granndelstaterna Arizona och Nevada.

Värmeböljan rullar in just som Kalifornien börjat hämta sig från hettan i augusti, där åskvåder låg bakom enormt förödande skogsbränder. Under de tre värsta veckorna brändes runt 600 000 hektar bort.

Nu är det bäddat för mer katastrof.

– Vi har hettan, vindarna och låg luftfuktighet. En perfekt cocktail för bränder, säger Frank Fisher.

Även kvälls- och nattemperaturerna blir höga. För att undvika strömavbrott ber det dominerande elbolaget ISO sina kunder att inte använda större elapparater, stänga av onödig belysning och sätta luftkonditioneringarna på lägst 25 grader.

Värmeböljor är inte ovanliga i Kalifornien så här års. Men enligt klimatologen och den lokale väderexperten Bill Patzert har de ändrat karaktär.

– Om man tittar tillbaka ett århundrade eller så har värmeböljorna i Kalifornien blivit längre, mer intensiva och mer ofta förekommande. Naturligtvis är det en global signal, säger han till Los Angeles Times.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons