Annons
Nyheter

Nya demonstrationer mot Israels nya lag

Israel • Publicerad 9 september 2023
Demonstration i Tel Aviv på lördagskvällen.
Demonstration i Tel Aviv på lördagskvällen.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Mer än 120 000 människor gick på lördagen ut på gatorna i Israel för att protestera mot den omstridda lag som parlamentet antog i somras.

Det är 36:e lördagen i rad som massdemonstrationer hålls över hela Israel, men just lördagens protester anses särskilt viktiga – på tisdag ska landets högsta domstol nämligen ta upp delar av lagen för juridisk prövning.

Annons

Lagen, som antogs i juli, gör bland annat att Högsta domstolen får mindre möjligheter att stoppa regeringsbeslut och tillsättningar inom landet styre – och det är just den delen som HD granskar.

"Utan HD ingen demokrati!" och "Demokrati, demokrati, demokrati" skanderades i flera städer på lördagen, till stöd för domstolen.

– Om vi inte kommer hit för att protestera är vi rädda att regeringen inte respekterar domstolens utslag, säger Yuval Inbar som demonstrerar i Tel Aviv.

Kritiker anser att lagpaketet hotar demokratin i Israel, men enligt regeringen är omstöpningen nödvändig för att ge valda politiker större makt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons