Annons
Nyheter

Nya fall i Norge får hälsoministern att varna

Norge • Publicerad 5 september 2020
Norges hälsominister Bent Høie (H) uppmanar norrmännen att vara fortsatt covidmedvetna.
Norges hälsominister Bent Høie (H) uppmanar norrmännen att vara fortsatt covidmedvetna.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Totalt över 1 000 personer har satts i karantän efter ett smittoutbrott av covid-19 i de norska kommunerna Sarpsborg och Fredrikstad.

Utbrottet kan kopplas till en religiös sammankomst som hölls i Sarpsborg i förra veckan. Totalt har över 150 nya fall av covid-19 kunnat kopplas till händelsen.

Annons

500 personer är försatta i karantän i Sarpsborg och ytterligare 600 i intilliggande Fredrikstad.

– Det är allt för höga tal och det gör situationen väldigt allvarlig. Det som är positivt är att vi ännu inte har påträffat någon spridning härifrån till andra delar av samhället, säger överläkare Karianne Jenseg Bergman.

För att undvika fortsatt spridning så uppmanar Norges hälsominister Bent Høie (H) sina landsmän att ta sig en extra funderare innan de ger sig ut i lördagsnatten.

– Min uppmaning är att man ska kunna vakna på söndag och tänka att man inte gjort något i helgen som man ångrar, och att man är medveten om att det finns en ökad smittspridning nu, inte minst bland unga vuxna, säger hälsoministern.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons