unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

V upprepar hot om las-förslag läggs

Anställningsskyddet luckras upp om förslagen i regeringens och januaripartiernas utredningsförslag blir verklighet, rapporterar Agenda i .
Om regeringen lägger fram förslagen vankas misstroendeförklaring i riksdagen, upprepar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tror inte att utredningsförslagen om las-ändringar kommer att bli av. Arkivbild.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tror inte att utredningsförslagen om las-ändringar kommer att bli av. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslagen om ändringar av lagen om anställningsskydd (las) finns i den utredning som vars direktiv Centerpartiet drev hårt i regeringsförhandlingarna.

Agenda har tagit del av förslagen som presenteras officiellt den 1 juni. Här några exempel:

– Möjligheten tas bort för en anställd med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Förslaget gäller företag med upp till 15 anställda.

– Turordningsreglerna ändras så att arbetsgivare får göra undantag för fem anställda i stället för två anställda, oavsett när de anställdes.

– Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan de som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.

"Totalt obalanserat"

Det finns också förslag som inte lär tilltala arbetsgivarsidan, till exempel att den som jobbat nio månader under en treårsperiod ska få förtur till anställning, i stället för dagens tolv månader (den så kallade återanställningsrätten).

– Januariavtalet säger att arbetsrätten ska vara balanserad mellan parterna. Och detta är totalt obalanserat. Då måste regeringen och samarbetspartierna tillbaka till ritbordet, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Utredningen läggs fram nästa måndag

– Detta kan vara ett sätt att få i gång en debatt och se reaktionen. Vi vill ju se utredningen först men är det sant, det som SVT säger, kommer förslagen inte att bli lag, säger LO-ordföranden.

Parallella förhandlingar

Kommunals ordförande Tobias Baudin anser att en central del av anställningsskyddet försvinner med förslagen.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger han till Agenda efter att med en facklig arbetsrättsjurist läst utredningsförslagen.

Parallellt med utredningen har arbetsmarknadens parter, de privata och de offentliga parterna var för sig, förhandlat för att själva avtala fram nya las-villkor, till exempel utvidgade undantag från turordningsreglerna. Skulle parterna ro båten i hamn avser regeringen att i stället göra deras förslag till lag.

"Historiskt angrepp"

I söndagskvällens Agenda debatterade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson utredningsförslagen.

Sjöstedt upprepade tidigare hot om att försöka få med sig M, KD och SD bakom en misstroendeförklaring i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven ifall regeringen lägger fram utredningsförslagen som lagförslag i riksdagen.

– Då kan inte Stefan Löfven vara statsminister.

– Om regeringen väljer att gå vidare med detta kommer vi att skrida till verket. Detta är ett historiskt angrepp på löntagarnas rättigheter, sade V-ledaren.

Flyttat till 2022

Jonsson å sin sida anser att det är viktigt att förslagen når riksdagens bord, förutsatt att arbetsmarknadens parter inte själva hittar en lösning.

– Småföretagarna säger att las är ett av de största hoten mot att anställa, sade Jonsson och pekade på den ökade arbetslöshet som följt och kommer att följa på grund av viruskrisen.

Utredaren föreslår att förslagen ska träda i kraft den 1 juli 2022, trots att det enligt januariavtalet ska ske under nästa år.

Fakta: Utredningen

Regeringen beslutade i april 2019 att tillsätta en särskild utredare som ska föreslå hur arbetsrätten kan moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.
Till särskild utredare utsåg regeringen justitierådet Gudmund Toijer.
Tillsättandet av utredningen och utformningen av direktiven bygger på januariavtalet som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ingått.
Uppdraget redovisas till regeringen den 1 juni. Enligt januariavtalet ska förändringarna i lagen om anställningsskydd genomföras senast 2021.
Källa: Regeringen

Läs mer

Svahn spanar på fåglar hemma

Bromölla

Svahn spanar på fåglar hemma

Rikt fågelliv i de egna kvarteren. Göran Svahn gör en lista för att kunna jämföra över tid.

Svårt skadad efter cykelolycka

Östra Göinge

Svårt skadad efter cykelolycka

Fördes till CSK. ”Livshotande” uppger sjukhuset.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Man misstänks för rattfylleri efter olycka och tre personer greps för stöld vid byggarbetsplats.

Nyheter

I natt: Tre gripna efter stöld på byggarbetsplats

Polisen grep vid halv två tiden tre personer på Stridsvagnsvägen i Kristianstad.

Olofström

I natt: En person skadad efter att bil voltade

Personen förd i ambulans till sjukhuset.

Kristianstad

E22: Bil hittad demolerad vid motorvägen

Fordonet hittades ute i naturen.