Nyheter

Nya regler för kräftfiske

Kräftsäsongen är här.
Men snart väntar både nytt fiskeområde och antals- och tidsbegränsning för alla som vill fiska upp eget till kräftskivan.
Blekinge • Publicerad 16 augusti 2019 • Uppdaterad 28 augusti 2019
Foto: Mattias Mattisson

Anledningen till de nya reglerna stavas signalkräftan. Den tillhör naturligt inte svenska vattendrag utan har blivit inplanterad.

EU klassar den som en invasiv art och därmed omfattas den av ett strikt regelverk. Signalkräftan har dessutom visat sig bära på kräftpest, en parasit som är dödlig för den inhemska flodkräftan.

– Vi får fortsätta fiska signalkräftor i Sverige om vi inför de här reglerna för att minska spridningen. Det är EU-regler som har trätt i kraft och vi behöver anpassa oss för att få fortsätta fiska, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för fiskereglering hos Havs- och vattenmyndigheten.

Kokta kräftor bär inte på pesten, men okokta kan sprida den till andra vattendrag.

I och med de nya reglerna, som föreslås gälla från årsskiftet, införs ett "hanteringsområde" för signalkräftan. Området är, något förenklat, större delen av södra Sverige upp till Mora.

– Det är där man får fortsätta fiska och de som är näringsidkare får fortsätta byta eller sälja kräftorna för direkt kokning, säger Sofia Brockmark.

Havs- och vattenmyndigheten uppskattar att cirka 97 procent av det ursprungliga beståndet av flodkräfta har försvunnit i landet. Arten är dessutom rödlistad som akut hotad.

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.