GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Japanska stödköp stärker pressad valuta

Japans regering slog på torsdagen till med sin första intervention på valutamarknaden sedan 1998. Det blev en rejäl omgång stödköp av japanska yen, som gav svallvågor på den globala valutamarknaden.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2022
Den japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda fortsätter stimulera trots alla kollegor i västvärlden som just nu höjer räntorna kraftigt. Arkivbild.
Den japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda fortsätter stimulera trots alla kollegor i västvärlden som just nu höjer räntorna kraftigt. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

– Regeringen är oroad över de överdrivna rörelserna på valutamarknaden och vi har precis fattat beslut om åtgärder, sade Masato Kanda, ansvarig för Japans valutapolitik.

Yenen hade inför stödköpen tappat över 20 procent mot dollarn i år, då Japans centralbank behållit sina stimulanser och minusränta trots en våg av penningpolitiska åtstramningar globalt under året.

Beslutet om stödköp fattades kort efter det att Japans centralbank under natten till torsdagen beslöt att låta styrräntan ligga kvar på minus 0,10 procent och inte justera sitt omfattande program för stödköp av obligationer.

Den japanska inflationen har hängt med den globala inflationsvågen uppåt på senare tid, men till en betydligt lägre nivå än i USA och Europa. Kärninflationen, exklusive livsmedelspriser, uppmättes till 2,8 procent i augusti.

Men enligt Japans centralbank är efterfrågan i Japans ekonomi fortfarande svag och även om man importerar inflation på grund av den svaga yenen är banken noga med att klargöra att penningpolitiken inte syftar till att uppnå någon viss växelkurs.

Centralbankschefen Haruhiko Kuroda betonade efter räntebeskedet att det inte fanns några som helst planer på att strama åt penningpolitiken de närmaste 2-3 åren.

Omedelbart efter uppgifterna om japanska stödköp backade dollarn även mot andra valutor, däribland euron.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.