Annons

Ryssland beskjuter Lviv och stormar i Mariupol

Ryska styrkor har gått till anfall mot stålverket i belägrade Mariupol där hundratals människor ännu söker skydd.
Granatattacker drabbar också staden Lviv i västra Ukraina, medan civila dödsoffer rapporteras från öst.
Ukraina • Publicerad 4 maj 2022
Satellitbild av Azovstal. Arkivbild.
Satellitbild av Azovstal. Arkivbild.Foto: Maxar Technologies via AP/TT
Andrij Fedorov kramar om sin son Makar vid en anläggning i Zaporizjzja, där man tar emot människor som fördrivits från sina hem. Makar och hans mamma har lyckats ta sig dit från belägrade Mariupol varpå familjen återförenats.
Andrij Fedorov kramar om sin son Makar vid en anläggning i Zaporizjzja, där man tar emot människor som fördrivits från sina hem. Makar och hans mamma har lyckats ta sig dit från belägrade Mariupol varpå familjen återförenats.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Lviv, som varit tämligen förskonat från ryska attacker, besköts på tisdagen. Elnätet drabbades av avbrott, och myndigheterna hade inte full överblick över skadorna sent på kvällen, säger borgmästare Andrij Sadovji. Han konstaterar att infrastruktur "skadats svårt".

I östra Ukraina, främst i regionen Donetsk, dödades över 20 civila i granatattacker. Värst drabbades personal som lämnade en fabrik efter sitt skift när granatattackerna utfördes. Minst tio dödades och femton skadades enligt guvernören Pavlo Kyrylenko.

Annons

– Ryssarna visste vad de siktade på, säger han.

Ytterligare fem dödades i svårt utsatta staden Lyman, uppger guvernören.

Försök till stormning

På tisdagseftermiddagen meddelade Ryssland att en större offensiv har inletts mot stålverket Azovstal i Mariupol. Det ryska beskedet bekräftades från kulvertar under jord av Sviatoslav Palamar, biträdande befälhavare över ukrainska Azovregementet.

"Ett kraftigt anfall på Azovstalverket pågår med understöd av bepansrade fordon", skrev han på sociala medier.

"Vi kommer att göra allt vi kan för att stå emot den här attacken men vi uppmanar till omedelbar evakuering av de civila som finns kvar i stålverket".

Ovan jord har stålverket sedan tidigare bombats till betongrester. Under jord har såväl civila som stridande gömt sig i flera veckor, medan ryska styrkor har fått order om att omringa området och isolera de sist kvarvarande.

I samband med det ryska anfallet meddelade FN att över 100 personer som evakuerats hade nått staden Zaporizjzja, som kontrolleras av Ukraina.

– 101 kvinnor och män, barn och äldre, kunde äntligen lämna bunkrarna under Azovstal och efter två månader åter se dagsljus, säger Osnat Lubriani, FN:s koordinator på plats.

Hon varnar för att många fler civila finns kvar inne i Azovstal men säger också att FN är redo att evakuera alla som fortsatt är fast i stålverket.

Putin: Vi är redo för samtal

I ett telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron anklagade den ryske presidenten Vladimir Putin Ukraina för att inte ta fredssamtalen på allvar eller att inte vara redo för dem – och väst för att blunda för ukrainska krigsbrott.

Annons

– Västvärlden kan få slut på dessa grymheter genom att sätta press på Kiev och sluta leverera vapen till Ukraina, sade Putin enligt ett uttalande från Kreml.

Macron å sin sida uppmanade enligt Élyséepalatset Putin att låta evakueringarna från Azovstal och Mariupol att fortsätta samt att Ryssland ska gå med på en vapenvila.

USA:s försvarsdepartement hävdar att den ryska armén inte är tillräckligt förberedd för att ta nya tag vid krigets östra front. Ryska soldater är illa ledda, saknar stridsmoral och drabbas åter av bristande logistik, enligt departementet.

"Vi ser på sin höjd minimala framryckningar av ryssarna i Donbass", citeras en icke namngiven tjänsteman i ett pressmeddelande på departementets hemsida.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons