Annons

Terroranklagade Amnestyledare får vänta på dom

I två och ett halvt år har Turkiet anklagat dem för terrorbrott. Och "Istanbul 11" får vänta några månader till – domarna, som skulle ha avkunnats på onsdagen, har skjutits upp till april.
Turkiet • Publicerad 19 februari 2020
En matförsäljare utanför domstolen i Istanbul.
En matförsäljare utanför domstolen i Istanbul.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Det som skulle bli den avgörande rättsförhandlingen mot gruppen som kallas Istanbul 11, där en svensk konsult och två chefer från Amnesty i Turkiet ingår, pågick hela onsdagen i Istanbul. Men när domarna på eftermiddagen insåg att mycket överläggningar återstod beslöt de plötsligt att skjuta upp besluten om de åtalades öde till den 3 april, skriver Amnesty-företrädaren Milena Buyum på Twitter.

De elva anklagade greps sommaren 2017, efter att på olika sätt ha varit inblandade i en konferens om digital säkerhet på ön Büyükada. Enligt misstankarna hade mötet en dold dagordning – att planera en statskupp i Turkiet.

Annons

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Idil Eser och Taner Kiliç, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals högsta chefer i Turkiet.

Åklagarsidan yrkade förra året på hårda straff för terrorrelaterade brott för bland andra Eser och Kiliç, men öppnade för att Gharavi och några till kan frias.

Amnesty kallar alla anklagelser för absurda. Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty i Sverige, säger att rättegången är väldigt omtalad, och utgången blir ett viktigt test för mänskliga rättigheter i det turkiska samhället.

– Kan man säga det man vill eller inte, frågar sig Anna Lindenfors.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons