OECD vill se fler räntehöjningar

OECD vill se fler räntehöjningar framöver, både i USA och i länder i eurozonen.
Ekonomi • Publicerad fredag 12:39
OECD:s generalsekretare Mathias Cormann efterlyser fler räntehöjningar trots bankoro och risk för recession. Arkivbild
OECD:s generalsekretare Mathias Cormann efterlyser fler räntehöjningar trots bankoro och risk för recession. ArkivbildFoto: Michael Sohn AP/TT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) måste fortsätta strama åt med räntehöjningar, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s ekonomer.

"Penningpolitiken måste vara fortsatt åtstramande tills det finns tydliga tecken på att nedgången i det underliggande inflationstrycket håller i sig", slår ekonomerna fast i en färsk prognos.

"Ytterligare räntehöjningar behövs fortfarande i många ekonomier, inklusive i USA och eurozonen", tillägger de.

OECD höjer samtidigt sin globala tillväxtprognos för 2023 till 2,6 procent, från beräkningen på 2,2 procent från november i fjol och säger att inflationen kommer att vika ned sig i många länder.

OECD:s ekonomer räknar med att tillväxten globalt kommer att ligga under trendlinjen såväl i år som nästa år och beskriver risken för att det ska bli svagare än väntat som större än sannolikheten för positiva överraskningar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.