Ökade krav på reform av FN:s säkerhetsråd
Nigerias vicepresident Kashim Shettima ställde kravet om förändrat säkerhetsråd i ett tal i FN:s generalförsamling.
– Säkerhetsrådet måste utvidgas. Vår kontinent förtjänar en plats bland de permanenta medlemmarna, sade Shettima.
Försök att reformera det mäktiga säkerhetsrådet har pågått i årtionden, bland annat genom svenska diplomaters initiativ, men utan framgång.
Fem permanenta
De fem permanenta medlemmarna USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien har samtliga vetorätt i rådet. Ytterligare tio medlemsländer väljs in på tvåårsmandat.
Växande krav hörs åter, särskilt från länder i Afrika och i Latinamerika, då de anser att rådet speglar en föråldrad världsbild.
Även Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva krävde i sitt tal i FN:s generalförsamlingen att rådet skulle förändras, då sammansättningen "är ett oacceptabelt eko från maktutövande i en svunnen kolonial tid".
Ramaphosa i täten
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa tillhör också de starka förespråkarna för en förändring.
De fem permanenta medlemsländerna har tidigare visat ovilja över en förändring – inte minst den avgörande vetorätten.
President Emmanuel Macron gjorde dock en viss förändring i det franska förhållningssättet till vetorätten.
– Det räcker inte med att reformera sammansättningen av rådet. Jag vill också att vetorätten reformeras, sade Macron och föreslog att veto inte ska få läggas i fall som rör omfattande brott.
USA:s president Joe Biden ställde sig bakom en rådsreform – utan att kommentera vetorätten – i sitt tal till generalförsamlingen.
– FN måste anpassas och tillåta fler röster och nya perspektiv. Därför ställer vi oss bakom en reform och utvidgning av FN:s säkerhetsråd.