Annons
Nyheter

Oljefonden emot ansvarsfrihet för Idermark

Den statliga norska oljefonden NBIM röstade nej till ansvarsfrihet för Lars Idermark och Ulrika Francke på Swedbanks årsstämma i torsdags. Det framgår av en röstdeklaration som NBIM publicerat på sin hemsida.
Ekonomi • Publicerad 29 maj 2020
Norska oljefonden NBIM, med 3,6 procent av Swedbanks aktier, spelade en avgörande roll för att nu öppna för rättsprocesser mot Swedbanks förre ordförande Lars Idermark och den tidigare styrelseledamoten Ulrika Francke. Arkivbild
Norska oljefonden NBIM, med 3,6 procent av Swedbanks aktier, spelade en avgörande roll för att nu öppna för rättsprocesser mot Swedbanks förre ordförande Lars Idermark och den tidigare styrelseledamoten Ulrika Francke. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Oljefonden, med 3,6 procent av Swedbanks aktier, spelade därmed en avgörande roll för att nu öppna för rättsprocesser mot Lars Idermark och Ulrika Francke.

Fonden motiverar sitt ställningstagande med ett ganska allmänt resonemang om varför man inte ger ansvarsfrihet när det finns skäl att tvivla på att styrelseledamöter agerat i ägarnas intresse utifrån tillgänglig information.

Snabb rättslig prövning

Annons

Den tidigare styrelseordföranden Lars Idermark och ledamoten Ulrika Francke fick formellt ansvarsfrihet av årsstämman. Men då över 10 procent på stämman röstade emot ansvarsfrihet kan Swedbank och dess ägare trots det stämma de två tidigare styrelseledamöterna för deras hantering av penningtvätthärvan i Baltikum.

Tidigare statsminister Göran Persson, Swedbanks nuvarande ordförande, utlovade efter stämman en snabb rättslig prövning med hjälp av advokatbyrå för att utreda om banken ska inleda en process mot de båda tidigare styrelseledamöterna.

Enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson var det nära att hela den tidigare styrelsen, med Idermark som ordförande, nekades ansvarsfrihet. De andra ledamöterna fick ungefär sju procent av rösterna emot sig när frågan om deras ansvarsfrihet togs upp på stämman.

De flesta stora institutionella ägarna från Sverige röstade dock för ansvarsfrihet för Idermark och Francke, i linje med ett yttrande från Swedbanks revisor.

"Vi röstade i enlighet med revisorernas förslag", skriver AMF:s presschef Jens Söderblom i ett mejl till TT.

Bonnesen nekades ansvarsfrihet

AMF är med 4,2 procent av rösterna Swedbanks femte största ägare.

TT: Hur motiverar ni det?

"Vi har liksom revisorerna gjort bedömningen att man kan ge ansvarsfrihet för dessa".

Ramsay Brufer, ägaransvarig för Alecta, bekräftar också i ett mejl att pensionsförvaltaren röstade för ansvarsfrihet för hela Idermarks styrelse.

”Alecta har röstat enligt revisorernas rekommendation, det vill säga emot ansvarsfrihet gällande Birgitte Bonnesen och för ansvarsfrihet på övriga", skriver han i ett mejl till TT.

Den förre sparkade Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen nekades ansvarsfrihet av en majoritet på stämman. Men i hennes fall har Swedbank redan meddelat att banken inte kommer att inleda någon rättsprocess med anledning av hennes agerande i samband med penningtvättshärvan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons