Annons

Område med rasrisk vaktas dygnet runt

Olycka • Publicerad 12 februari 2020
Skredområdet i Lökeberg utanför Kungälv är fortfarande instabilt. Arkivbild.
Skredområdet i Lökeberg utanför Kungälv är fortfarande instabilt. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Dygnet runt är väktare på plats för att stoppa eventuella besökare.

Tre månader efter det stora jordskredet vid Lökeberg, norr om Kungälv, är rasrisken i området fortfarande stor. Ett vaktbolag bevakar platsen dygnet runt och ser till att ingen olovligen tar sig in.

Annons

– Jag skulle inte vilja vara där inne. Jorden rör sig fortfarande, ibland kan man höra träd falla, säger väktaren Gonzalo Campos som är mitt i sitt tolvtimmarspass till SVT Väst.

Det var på morgonen den 13 november som marken plötsligt började röra sig och glida ut i havet. Kvicklera drog med sig ett hus och stora delar av strandtomten ner mot havet.

Nu krävs tillstånd för att få gå in i det skreddrabbade området, då Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det innebär fara för liv och personlig säkerhet att vistas där. Det går i dagsläget inte att säga hur lång tid det kommer att dröja innan det är riskfritt att beträda området.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om på vems uppdrag vaktbolaget arbetar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons