Annons
Nyheter

Önskan: Ta fingeravtryck på patienter

Sjukvård • Publicerad 2 september 2020
Chefläkaren vid Sahlgrenska vill kunna identifiera patienter med hjälp av fingeravtryck. Arkivbild.
Chefläkaren vid Sahlgrenska vill kunna identifiera patienter med hjälp av fingeravtryck. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

En asylsökande patient som avled på akuten är grunden för en önskan från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg: att kunna identifiera patienter med hjälp av fingeravtryck, rapporterar Dagens Medicin.

Patienten som sökte vård för huvudvärk hade en hjärntumör som inte var diagnostiserad. Det visade sig att personen hade sökt vård för huvudvärken tidigare, fyra gånger. Varje gång fick hen ett reservnummer och dessa nummer kopplades aldrig samman då identiteten inte kunde styrkas.

Annons

− Om vi känt till sjukhistorian hade vi kanske kunnat göra mer för patienten, säger Thomas Brezicka, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Liknande problem kan uppstå när patienter är medvetslösa eller har kapat någons identitet.

− Vi önskar att det skulle finnas ett nationellt system där man använder biometri, till exempel fingeravtryck, för att kunna identifiera patienter, säger Brezicka.

Brezicka anser att problemet är underrapporterat, och vill att behovet av biometriska system i alla fall utreds.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons