Ordning viktigast för Mats Persson

Sveriges nye utbildningsminister Mats Persson (L) lovar stora förändringar.
Och lite ändrade regler för friskolor om vinster och köer.
Men högst upp på listan sätter han bättre ordning.
Politik • Publicerad 18 oktober 2022
Den nye utbildningsministern Mats Persson (L) säger att det viktigaste i skolan är mer ordning, matematik och svenska.
Den nye utbildningsministern Mats Persson (L) säger att det viktigaste i skolan är mer ordning, matematik och svenska.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi som är föräldrar måste märka att det blir skillnad i klassrummen, det är det viktigaste målet, säger Mats Persson, 42 år och med åtta år som riksdagsledamot bakom sig.

Mer matte

– Det måste bli mer fokus på kunskaper som matematik och svenska och att man också gör något åt ordningsproblemen.

Han har haft många uppdrag i riksdagen, bland annat som gruppledare för L och ekonomisk-politisk talesperson. Han har några år som ledamot i utbildningsutskottet på meritförteckningen.

Han ska som minister ge sig i kast med det som han beskriver som nya och stora tag.

– Vi kommer att genomföra de största förändringarna i svensk utbildningspolitik i modern tid, det går inte att ändra på fyra år, det tar längre tid. Det är en skuta som det kommer att ta lång tid att vända, säger Persson och tillägger att det i sig är ett argument för att börja direkt.

I regeringsförklaringen sägs det att vinstutdelningen inte ska tillåtas under de första åren, skolvalet ska bli obligatoriskt och kötiden till populära friskolor "kortas betydligt".

Korta köer

Persson vill inte säga något om när de konkreta förslagen kommer, det ska först utredas. Om strävan att ändra reglerna för köer, säger han:

– -Det är inte rimligt ställa sina barn i kö till friskolor från BB, det innebär att vissa skolor bara har barn som är födda i januari.

TT: Vad anser du vore rimligt?

– Det är rätt så komplicerat hur man ska göra det. Där vill vi lyssna på experter. Men dagens system måste förändras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.