Annons
Nyheter

Hundratals befaras ha dött i Florida

Orkanen Ian, som redan orsakat stor förödelse i västra Florida, fortsätter sin framfart i den amerikanska delstaten och leder till katastrofala översvämningar.
USA • Publicerad 29 september 2022
Förstörda hus i Fort Myers Beach.
Förstörda hus i Fort Myers Beach.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Räddningstjänsten hjälper drabbade i Orange County.
Räddningstjänsten hjälper drabbade i Orange County.Foto: AP/TT
Förstörda båtar i Fort Myers.
Förstörda båtar i Fort Myers.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Orkanens troliga väg torsdag–lördag.
Orkanens troliga väg torsdag–lördag.Foto: Johan Hallnäs/TT

Översvämmade hus, utslagna elnät och telefonförbindelser, förstörda vägar och broar.

Orkanen Ian är den mest kraftfulla som drabbat USA på många årtionden, kanske århundraden, enligt det nationella orkancentret NHC. Förödelsen är markant i sydvästra Florida, och än är faran inte över varnar Joe Biden.

Annons

– Orkanen rör sig fortfarande över delstaten. De här kan bli den dödligaste orkanen i Floridas historia. Siffrorna är ännu oklara men vi har fått tidiga rapporter om vad som kan vara stora förluster av liv, säger Biden i ett tal i Washington DC.

Mörkertalet är stort, och bekräftelser på omkomna går sakta då räddningstjänsten har svårt att ta sig fram på många ställen.

Men under torsdagskvällen, svenskt tid, hade enligt CNN 15 personer bekräftats döda i Florida. På Kuba har sedan tidigare två personer bekräftats döda. Dessutom saknas fortfarande många av de som var ombord på en båt med över 20 migranter från Kuba och som hamnade i stormens väg.

– Vi vet att många familjer har det svårt just nu. Hela landet lider med er, säger Biden.

– Vi har aldrig sett så här starka stormar. Jag tror aldrig vi har sett så här svåra översvämningar, sade Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens någon timme tidigare.

De två politiska antagonisterna har pratat, och Biden har lovat stort stöd från Washington, såväl i insatser under pågående kris och monetärt när den akuta krisen är över.

"Allt är borta"

Värst drabbad hittills är staden Fort Myers, som i normala fall närmast är omringad av kanaler och floder. Nu står stora delar av stadens centrala delar under vatten.

– Mängden vatten som har vällt in, och som fortsätter att komma, är verkligen förödande. Det här är något som bara inträffar vart 500:e år, säger DeSantis.

Broarna till några närliggande öar, populära turistmål, har förstörts. Tusentals uppges vara fast på öarna, och i stort sett hela staden och dess omgivningar saknar el.

I förorten Fort Myers Beach, både en ort och en ö, råder stor förödelse, säger Dan Allers i kommunfullmäktige till CNN. 90 procent av bebyggelsen är "borta", säger han.

Annons

– Och med "borta" menar jag inte bara tillhörigheter, det är allt, tegelhus, hus på pålar, trähus. Allt är borta. Om ditt hus inte var av betong så står det inte kvar. Det finns bokstavligt talat inget att återvända till.

"Lyssna på varningarna"

Polisen i länet befarar att hundratals kan ha dött, eller kommer att dö till följd av orkanens framfart, bara där. Siffran kommer enligt guvernör DeSantis från en uppskattning baserad på antalet samtal till räddningstjänsten.

– Gå inte ut om du inte verkligen måste. Det är på riktigt en fara, för att vara helt rättfram. Snälla, lyssna på varningarna och följ anvisningarna, säger Biden.

I Charlotte county, norr om Fort Myers, införde sheriffen under onsdagen ett utegångsförbud mellan klockan 21 och 6 "för att rädda liv". De som bryter mot förbudet lagförs, meddelar sheriff Bull Prummell.

Tusentals samtal har kommit från hela sydvästra delen av Florida om människor som fastnat i översvämmade hem. Många samtal kommer också från oroliga anhöriga som ber polisen söka kontakt med deras släktingar. Över hela delstaten har flera tusen patienter evakuerats från sjukhus och vårdhem.

Mot South Carolina

När Ian nådde land klassades den som en kategori 4-storm på den 5-gradiga skalan. In över land nedgraderades Ian till kategori 1, men NHC varnar för fler omfattande och katastrofala översvämningar – inte minst eftersom Ian väntas tillta i styrka och slå hårt även mot South Carolina under fredagen.

Ovädret väntas dra över Floridas östkust och sedan fortsätta ut mot Atlanten, innan det vänder tillbaka och når South Carolina. På eftermiddagen, lokal tid, hade stormen dragit förbi Cape Canaveral på Floridas västkust och begav sig ut i Atlanten.

Orkanvindarna hade då en hastighet av cirka 40 meter per sekund. Som mest brakade orkanen fram med närmare 70 meter per sekund.

South Carolinas, North Carolinas, Georgias och Virginias guvernörer har alla utlyst undantagstillstånd i förväg, vilket Ron DeSantis också gjorde inför Ians ankomst.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons