Nyheter

Oro efter fler norska fall av hundsjukdom

Ytterligare minst fem fall av en hittills okänd hundsjukdom har rapporterats in i Norge, enligt norska NRK.
Inga svenska fall har konstaterats, men Svenska kennelklubben följer utvecklingen noga.
Husdjur (TT) • Publicerad 7 september 2019
Hundar från Norge får inte delta i svenska utställningar på grund av sjukdomen som upptäckts i Norge. Arkivbild.
Hundar från Norge får inte delta i svenska utställningar på grund av sjukdomen som upptäckts i Norge. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson / TT

I Norge har totalt 21 hundar dött av den än så länge okända sjukdomen. I Sverige finns inga konstaterade fall, men en hund vårdas på djursjukhus för liknande symptom, enligt Ann-Christin Magnusson, ordförande i Partille Brukshundsklubb.

-Hunden har varit på utställning i Norge så det är klart att det finns en oro bland medlemmarna, säger hon till GT.

Hunden mår dock bättre, enligt Magnusson, men klubben rekommenderar medlemmarna att vara försiktiga när det gäller närkontakt mellan hundar. Hundtävlingar i Härryda har under helgen ställts in på grund av oro för sjukdomen, skriver tidningen.

Svenska kennelklubben tillåter tills vidare inte norska hundar att delta i utställningar i Sverige och följer utvecklingen noga.

-I Norge försöker man analysera det hela och jag vet att man har kommit fram till att det inte rör sig om råttgift. Så man fortsätter därför att göra olika tester och förhoppningsvis har man ett svar i början på nästa vecka, säger Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska kennelklubben, till TT.

Enligt det norska veterinärinstitutet har 30–40 fall av sjukdomen registrerats, skriver NTB. Sjukdomen har ett hastigt sjukdomsförlopp med bland annat symptom som blodiga diarréer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.