1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronaviruset: "Fönstret på väg att stängas"

Fler personer utanför Kina har smittats av coronaviruset sars-cov-2 – utan att de besökt virusets ursprungsland.
Nu varnar Världshälsoorganisationens chef för att "fönstret är på väg att stängas" i kampen för att stoppa spridningen.
– Vi har fortfarande möjlighet att stopp spridningen (av coronaviruset) men fönstret är på väg att stängas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Invånare i Wuhan kontrolleras för feber i en dörrknackningskampanj. Bild från tidigare i veckan.
Foto: Cheng Min/Nya Kina/TT

– Trots att det totala antalet med covid-19-fall utanför (Kina), fortfarande är relativt litet, så oroas vi över de fall som finns utan någon tydlig epidemiologisk koppling som resehistorik eller kontakt med ett bekräftat fall, säger Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Vi har fortfarande möjlighet att stoppa spridningen, men fönstret är på väg att stängas, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar samtidigt för att om länder inte snabbt lyckas mobilisera åtgärder för hindra virusspridningen kan utbrottet "ta vägen vart som helst".

– Det kan till och med bli mycket stökigt.

Smittade i Iran

Utanför Kina har drygt 1 500 personer smittats i 26 länder, enligt WHO, som i helgen leder expertgrupp som i helgen reser till den kinesiska miljonstaden Wuhan där flest antal människor smittats.

Tidigare under fredagen rapporterade kinesiska myndigheter att 75 567 personer smittats av viruset och att sammanlagt 2 239 har avlidit till följd av det. Samtidigt som virusspridningen dämpats i det värst drabbade området rumt Wuhan, har antalet fall i provinsen Chengdu ökat.

Ytterligare två personer har avlidit av viruset i Iran, och 13 nya personer har konstaterats smittade. Sammanlagt har fyra människor avlidit till följd av viruset i landet och 18 har smittats.

I norra Italien har tio mindre städer stängt ner olika offentliga evenemang på grund av 16 nya fall. Och i Sydkorea är antalet fall nu uppe i över 200. Därmed är landet det värst drabbade efter Kina.

Israel har rapporterat sin första smittade person, som tidigare i veckan flugits hem från det stora kryssningsfartyget som sattes i karantän i Japan.

På fredagsförmiddagen landade ett evakueringsplan från Wuhan i Paris. Med ombord fanns en svensk medborgare, bekräftar UD för SVT Nyheter.

Fängelser möjlig smitthärd

Parallellt med utvecklingen utanför Kina har ytterligare en möjlig smitthärd upptäckts i landet. Omkring 500 fall av smittade personer har konstaterats i flera av landets fängelser. En stor del av de nya fallen har registrerats i fängelset Rencheng i Shandongprovinsen, där sju vakter och 200 fångar rapporteras ha testats positivt för viruset.

Wu Lei, chef för Shandongs fängelsesystem, medger att de nya fallen visar att deras åtgärder för att hindra smittspridningen inte varit effektiva. Utbrottet har fått myndigheterna att sparka chefen för provinsens justitiedepartement, Xie Weijun, samt sju fängelseansvariga.

Vidare har 34 fall upptäckts i fängelset Shilifeng i provinsen Zhejiang, vilket även där lett till avskedanden.

Läs mer

Kristianstad

Elev stängdes av – föräldrarna borde fått yttra sig

Rektorns beslut upphävs av förvaltningsrätten.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Sommar i Skåne

Slumpen styrde paret Mandelmann till sitt älskade Österlen

På vintern trivs de som bäst.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.