Annons

OS-chefen till attack mot virusrykten

OS i Tokyo arrangeras om bara drygt fem månader och hittills har en person avlidit och 28 personer i Japan smittats av coronaviruset.
Men enligt OS-chefen Yoshiro Mori hotas inte spelen av smittan – i stället går han till attack mot ryktesspridningen.
Olympiskt • Publicerad 13 februari 2020
Coronaviruset kommer inte att hota OS i Tokyo enligt spelens chef Yoshiro Mori. Arkivbild.
Coronaviruset kommer inte att hota OS i Tokyo enligt spelens chef Yoshiro Mori. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Under torsdagen rapporterades det första dödsfallet av coronaviruset i Japan och minst 28 personer är smittade. OS-cheferna har upprepade gånger fått svara på frågor om sommarens spel kan påverkas av virusutbrottet i Kina.

Under ett möte med representanter från Internationella olympiska kommittén (IOK) tog Mori upp ämnet igen.

Annons

– Jag vill göra det klart ännu en gång att vi inte överväger att skjuta upp eller ställa in spelen, säger han.

I stället är ambitionen att handla med lugn och i samarbete med den japanska regeringen.

Inställda sportevenemang

Fyra personer vårdas på sjukhus i landet med allvarliga symptom samtidigt som ytterligare 174 personer är fast på ett kryssningsfartyg utanför Japans kust sedan coronaviruset brutit ut på fartyget.

Japans premiärminister Shinzo Abe och hans regering har fått kritik för att inte ha vidtagit tillräckligt med åtgärder i smittans tidiga skede.

En rad idrottsevenemang i Kina har redan påverkats av virussmittan som sprider sig runt världen. Både inomhus-VM i friidrott och F1-loppet i Shanghai har ställts in.

Omfattande insatser

Chefen för OS-byn, Saburo Kawabuchi, medger att man fortfarande inte har någon aning om när virusutbrottet kan vara över. Däremot hoppas han att regnet kan hjälpa till.

– Vi har en regnsäsong som skulle kunna besegra viruset, säger Kawabuchi.

Tokyos guvernör Yoriko Koike lovar dessutom omfattande insatser för att skydda människor fram till dess att OS invigs den 24 juli.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons