Annons

Oseriösa assistansaktörer ska stoppas

Oseriösa aktörer inom assistansverksamhet ska stoppas. Detta genom krav på kollektivavtalsliknande villkor för att få driva verksamhet.
Förslaget är ett av flera som i dag läggs fram av utredaren Lars Lööw.
Vård • Publicerad 15 januari 2020
Oseriösa aktörer inom assistansverksamhet ska stoppas. Detta genom krav på kollektivavtalsliknande villkor för att få driva verksamhet. Arkivbild.
Oseriösa aktörer inom assistansverksamhet ska stoppas. Detta genom krav på kollektivavtalsliknande villkor för att få driva verksamhet. Arkivbild.Foto: NTB/TT

Bakgrunden är det regeringsuppdrag som Lars Lööw gavs sommaren 2018 för att göra en översyn om personliga assistenters villkor.

TT har tagit del av betänkandet där en rad olika förslag till förändring presenteras, bland annat i LSS-lagstiftningen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Förslaget är att det blir krav på att erbjuda kollektivavtalsliknande villkor för personliga assistenter.

Annons

Tillstånden ska i sin tur prövas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– I och med att det blir en tillståndsplikt så minskar utrymmet för oseriösa aktörer. Det kommer inte lösa hela problemet men i alla fall försvåra för dem, säger Lars Lööw till TT.

Lars Lööw poängterar att detta berör ett mindre antal personliga assistenter, cirka 4 000 personer. Det handlar dock inte bara om att stoppa oseriösa aktörer utan även se till att den som arbetar som personlig assistent inte som nu ska få sämre försäkringsförhållanden och i slutändan sämre pension.

Inte rimligt

– Det känns inte rimligt att staten betalar ut en ersättning och sedan är det någon annan som använder ersättningen för andra ändamål, poängterar han. Assistenterna behöver ha ett bättre försäkringsskydd och schysstare pensionsmöjligheter.

Förslaget är inte nytt utan har lyfts vid ett par tillfällen tidigare, senast i samband med LSS-utredningen, dock utan att ha fått gehör. Lars Lööw är dock optimistisk till att det ska tas emot annorlunda nu.

– Jag har ganska goda förhoppningar. Senast försvann bland annat frågan i debatten kring rättigheterna för personlig assistans, säger han.

Varierande arbetsuppgifter

Med cirka 70 000 förvärvsarbetande enligt SCB:s senaste siffror (2017) gör det personlig assistent till det 13:e största yrket i landet. Utredningen pekar dock på en rad olika utmaningar när det gäller arbetsförhållandena, bland annat tryggare anställningsvillkor. I en enkät i anslutning till utredningen uppger 40 procent att de är rädda för att få sluta med kort varsel. Dessutom finns även osäkerhet kring vad som egentligen ingår i arbetsuppgifterna för en personlig assistent.

– Systemet i dag är sådant att många assistenter har en uppsägningstid på 14 dagar. Sedan kan arbetsuppgifterna variera oerhört. Det kan till exempel handla om att gå på klubb med assistansanvändare, hjälpa till vid medicinering eller ställas inför ett etiskt dilemma som att gå med i en politisk demonstration. Båda parter får ha respekt för att kan bli etiska dilemman och speciella situationer.

Socialstyrelsen föreslås därför få uppdrag att ta fram ett utbildnings- och kunskapsmaterial. Detta ska inte riktas enbart mot personliga assistenter utan även samordnare samt användare och deras närstående.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons