Parasit i fokus i "Baldur's gate 3"

Spel Artikeln publicerades
Det är möjligt att fritt styra kameran i
Foto: Larian Studios/TT
Det är möjligt att fritt styra kameran i "Baldur´s gate 3". Pressbild.

En parasit ställer till med oreda i "Baldur's gate 3", det efterlängtade rollspelet som belgiska Larian nu gläntar på dörren till.

Redan i introt till "Baldur's gate 3" bjuds det på eldsprutande drakar, en farkost med bläckfiskarmar som suger upp invånarna i en stad, och vad man får anta är ondskan själv, som ser ut som något som skulle kunna vara med i "Pirates of the Caribbean".

Det är alltså klassiskt fantasyrollspel det bjuds på i "Baldur's gate 3".

"Belönar utforskning"

Vid spelmässan Pax East i Boston i USA visade Larians chef Swen Vincke för första gången upp hur själva spelläget ser ut, och bjöd på en rad detaljer. Till skillnad från föregångarna bjuder "Baldur's gate 3" på en friare kamera som kan placeras bakom huvudpersonen (så kallad tredjepersonsvy) eller mer ovanifrån.

Miljöerna är mer vertikala, det finns mycket i höjdled att upptäcka, och nivåskillnaderna används också i striderna.

– "Baldur's gate 3" är ett spel som belönar utforskning enormt – mycket mer än du förväntar dig, sade Vincke vid pressträffen.

Kan spelas med andra

Spelaren är en anpassningsbar figur som plockats upp av bläckfiskfarkosten, och där fått en parasit insatt i sitt öga. Parasiten väcker förmågor till liv, och krafterna kan antingen omfamnas för att bli ond, eller vändas och användas mot ondskan.

Eftersom spelet bygger på det femte regelverket för bordsrollspelet "Dungeons & dragons" är striderna turodningsbaserade. Striderna kräver strategi och kan vara brutalt svåra, vilket Swen Vincke visade genom att misslyckas med sitt första försök till strid.

Spelare gör också klokt i att välja rätt kompanjoner i sitt sällskap, som kan bestå av fyra personer. Äventyret kan också spelas online med tre andra, där sällskapet också kan dela upp sig om man vill det.

"Baldur's gate 3" släpps till pc och Stadia, något släppdatum är inte spikat ännu.