Annons

Polanski skippar gala – rädd för lynchning

Regissören Roman Polanski kommer inte att delta vid den franska Césargalan, där hans film "En officer och spion" är nominerad till tolv av priserna. Han säger att han fruktar att lynchas av feministiska aktivister.
Film • Publicerad 27 februari 2020
Roman Polanski deltar inte vid prisgalan där hans film är en av storfavoriterna. Arkivbild.
Roman Polanski deltar inte vid prisgalan där hans film är en av storfavoriterna. Arkivbild.Foto: AP

– Det finns ingen plats för en film som handlar om att försvara sanningen, kampen för rättvisa, blint hat och antisemitism under sådana förhållanden, säger Roman Polanski till AFP.

Upptakten till galan, som äger rum på fredagen, har varit turbulent. Feministgruppen Osez Le Féminisme ifrågasatte hur César kunde belöna en man som "har begått övergrepp mot barn och som är på flykt för en våldtäkt".

Annons

Alain Terzian, som ledde den franska filmakademin, sa att den "inte tar någon moralisk ställning" när den delar ut priser. Efter kritik från över 200 skådespelare och andra filmarbetare fick hela styrelsen avgå.

Tidigare i veckan gick den franska stjärnan Adele Haenel ut med stark kritik mot galan: "Att hedra Polanski är som att spotta alla våldtäktsoffer i ansiktet. Det betyder att det inte är så farligt att våldta kvinnor".

Filmen, som handlar om Dreyfuss-affären, har blivit en publikfavorit i Frankrike. Men pr-kampanjen kom av sig när den franska fotografen Valentine Monnier hävdade att hon också blivit våldtagen av regissören 1975, något som Polanski förnekar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons