Annons
Nyheter

Polarbröd backar om brandorsaken

Den omfattande branden i Polarbröds fabrik i Älvsbyn uppgavs ha startat på ett transportband.
Men nu backar företaget och menar att det inte går att fastställa någon orsak i nuläget,
Brand • Publicerad 2 september 2020
Den kraftiga branden på Polarbröd i Älvsbyn bröt ut sent på söndagskvällen den 23 augusti, först efter flera dygn kunde räddningstjänsten lämna brandplatsen.
Den kraftiga branden på Polarbröd i Älvsbyn bröt ut sent på söndagskvällen den 23 augusti, först efter flera dygn kunde räddningstjänsten lämna brandplatsen.Foto: Jens Ökvist / TT

Redan dagen efter att den kraftiga branden startat, gick Polarbröd ut med att det var en degklump på ett transportband som hade fattat eld och spridit sig till taket.

En dryg vecka senare backar nu Polarbröd från det uttalandet och säger att det fortfarande inte går att slå fast vad det var som hände.

Annons

– Just nu finns det inget bevis för det som i media nu har blivit lite av en sanning, att det var en degklump som fattade eld och orsakade branden. Jag tror att alla kan förstå att det var ett otroligt pressat läge direkt efter branden. Då förekom det ett sådant antagande. Det är det vi kan säga säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd, till NSD.

Enligt honom finns det fortfarande många frågetecken, och det pågår flera parallella utredningar samtidigt.

– Vi är i gång med vår, försäkringsbolaget gör sin och räddningstjänsten och polisen gör också utredningar. Vi tycker att det är viktigt att utredningen får ha sin gång.

Den kraftiga branden, som bröt ut sent på söndagskvällen den 23 augusti, var under kontroll först på tisdagen. Det tog ytterligare tre dagar innan räddningstjänsten kunde lämna platsen och lämna över bevakningen till ett externt bolag.

Över 200 jobb försvann i samband med fabriksbranden. Regeringen har utlovat stöd till det lilla samhället med knappt 5 000 invånare.

Enligt uppgifter till Piteå-Tidningen ska den drabbade personalen få någon form av besked under onsdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons