Annons
Nyheter

"Polariserad bild av utsatta områden"

De människor som närmast berörs kommer sällan till tals när gängkriminalitet, klaner och utsatta områden i Sverige diskuteras.
Det vill Ahmed Abdirahman, initiativtagare till Järvaveckan, ändra på.
Politik • Publicerad 29 september 2020
Ahmed Abdirahman säger att debatten kring gängkriminalitet och kriminella familjenätverk, klaner, riskerar att bli ensidig. Arkivbild.
Ahmed Abdirahman säger att debatten kring gängkriminalitet och kriminella familjenätverk, klaner, riskerar att bli ensidig. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

– Sverige har en väldigt polariserad bild av utsatta områden. På grund av segregationen saknar många etablerade svenskar nära vänner, arbets- eller skolkamrater med annan bakgrund, som kan ge en bredare bild av hur det är att bo i ett sådant område, säger Ahmed Abdirahman, vd för den ideella stiftelsen The Global Village som bland annat driver Järvaveckan.

Han menar att den senaste tidens debatt kring gängkriminalitet och kriminella familjenätverk, klaner, i Sverige är viktig. Samtidigt efterfrågar han ett mer inkluderande perspektiv.

Annons

– Vi som bor i utsatta områden har efterfrågat den här diskussionen länge. Samtidigt finns det risk för att debatten blir obalanserad om inte alla röster får komma till tals. Pratar vi inte med varandra så slutar det med att vi missförstår varandra istället, säger Ahmed Abdirahman.

"Ett effektfullt ord"

Han säger att han upplever att det är få som faktiskt vet vad en klan är.

– Det är ett väldigt effektfullt ord, som ger stora rubriker men som betyder olika saker för olika personer beroende på deras bakgrund. Risken är att man, som alltid, sätter en stämpel på alla som kommer från vissa områden eller vissa länder och tror att de måste underordna sig klanregler och att klanen bestämmer över deras liv. Ett begrepp som klan måste fördjupas och förklaras, säger Ahmed Abdirahman.

Han vill därför skapa mötesplatser mellan svenska politiker och invånare i utsatta områden för att diskutera vilka satsningar som behövs i områdena. Nästa måndag kommer Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Tensta i västra Stockholm för att svara på frågor från de boende om bland annat om partiets tankar kring kriminalitet, skola, och arbete.

– Stiftelsen har bjudit in alla partiledarna till likadana enskilda möten, vi får se vilka som tackar ja, säger Ahmed Abdirahman.

"Det blir som en film"

Han menar att mötena är viktiga eftersom att många i utsatta områden inte har starka röster som kan föra deras talan.

– I Sverige förlitar vi oss ofta på att intressegrupper, som till exempel fackliga organisationer, ideella föreningar och näringslivsorganisationer, påverkar politikerna. Men nya medborgare har inte den traditionen och är inte medlemmar i organisationer som driver deras intressen. Jag vill att de ska kunna få ställa vilka frågor de vill utan en styrd agenda, säger Ahmed Abdirahman, och fortsätter:

– Om vi inte breddar det här samtalet till de grupper som berörs tror jag att många kan få helt fel bild av hur utsatta områden i Sverige ser ut eller satsningar som inte löser vardagsproblemen för boende. Det blir som en film som vi inte har en relation till eller förstår, säger Ahmed Abdirahman.

Fakta: Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman, grundade Järvaveckan 2016 – en parallell till Almedalsveckan med inbjudna politiker, myndigheter och företag.

Abdirahman arbetar som näringspolitisk expert med inriktning på integration på Stockholms handelskammare. Han har tidigare bland annat arbetat med integration på amerikanska ambassaden. Dessförinnan har han jobbat för Interpeace, som är en internationellt fredsbyggande organisation kopplad till FN med säte i Genève.

Han fick i gymnasiet stipendiet Courtney Ross scholarship, och har tagit en kandidatexamen i internationella studier på Marymount Manhattan College i New York.

Ahmed Abdirahman är uppvuxen i Tensta och har rötter i Somalia.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons