Annons
Nyheter

Polis tittade i pojkes kalsonger – frias i HD

I jakt på gömda droger förmådde en polis en 14-årig pojke att visa sitt könsorgan. Polisen dömdes för tjänstefel i tingsrätt och hovrätt, men frias nu i Högsta domstolen.
Brott • Publicerad 30 maj 2023
Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild.
Polis som genomfört kroppsvisitation frikänns. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Händelsen inträffade i Strängnäs i mars 2021. Polisen fattade misstankar om att en då 14-årig pojke bar på narkotika och beslutade om en kroppsvisitation.

Pojken tvingades dra ner sina byxor och uppmanades visa att han inte hade narkotika i kalsongerna genom att lyfta på linningen så att polisen kunde se hans könsorgan. Enligt åklagaren innebar detta att det inte längre rörde sig om en kroppsvisitation utan en kroppsbesiktning, som det inte fanns lagstöd för.

Annons

Tingsrätten och hovrätten dömde polisen för tjänstefel. Till skillnad från hovrätten ansåg tingsrätten det fastställt att polisen även uppmanat pojken att lyfta på sitt könsorgan i samband med undersökningen.

Högsta domstolen framhåller i sitt avgörande att skillnaden mellan besiktning och visitation bygger på vad undersökningen avser. I detta fall avsåg den bara pojkens kalsonger, varför den åtalade polisen frikänns.

Att polisen i fråga sett pojkens könsorgan är enligt HD inte tillräckligt för att åtgärden ska klassas som en kroppsbesiktning.

Fakta: Kroppsvisitation och kroppsbesiktning

Kroppsvisitation innebär en undersökning av en misstänkt persons kläder, väskor och andra föremål som personen har på sig och med sig. Visitationen får utföras av polis eller tull vid misstanke om brott som har fängelse i straffskalan.

Kroppsbesiktning är en mer omfattande kontroll av kroppens yttre eller inre, samt eventuellt provtagning. En besiktning kräver att misstanken avser ett brott med ett minimistraff på ett års fängelse, alternativt ett försök, förberedelse eller stämpling till ett sådant brott.

Minimistraffet för narkotikabrott, som i det ovan nämnda fallet, är fjorton dagars fängelse.

Källa: Högsta domstolen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons