Annons
Nyheter

Polischefer avgår efter proteststorm i USA

Efter en vecka av demonstrationer avgår nu de två högst uppsatta polischeferna i Rochester i den amerikanska delstaten New York, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Poliserna anklagas för att ha mörkat omständigheterna kring svarta Daniel Prudes död.
USA • Publicerad 9 september 2020
En minnesplats för Daniel Prude i Rochester, USA, den 2 september.
En minnesplats för Daniel Prude i Rochester, USA, den 2 september.Foto: Adrian Kraus/AP/TT

Staden är den senaste i en lång rad amerikanska städer att skakas av protester mot polisvåld. Bakom demonstrationerna i Rochester ligger ännu ett fall av ett brutalt polisingripande som ledde till en svart mans död – 41-årige Daniel Prude som avled efter att ha gripits av polis i mars i år.

De sju poliser som var närvarande vid gripandet togs ur tjänst i förra veckan. Nu avgår stadens polischef samt vice polischef efter anklagelser om att ha negligerat utredningen av händelsen och ha försökt att mörka vad som faktiskt ledde fram till Prudes död.

"Inte se på"

Annons

Polischefen La'Ron Singletary menar dock att anklagelserna inte är byggda på fakta och att händelsen politiserats.

– Som en hederns man kommer jag inte att se på medan yttre krafter försöker förstöra mitt rykte, säger Singletary i ett uttalande, enligt AFP.

Daniel Prude började bete sig förvirrat och psykotiskt under ett besök hos sin bror, som då ringde polisen för hjälp. Videoinspelningar från gripandet visar hur fembarnspappan ligger naken och obeväpnad på en regnvåt gata, försedd med huva och handfängsel.

Kvävning

Enligt obduktionsrapporten var dödsorsaken "komplikationer till följd av kvävning i samband med ett fysiskt ingripande". Rapporten slog även fast att Prude hade en mindre mängd av drogen PCP i blodet.

– Jag ringde ett samtal för att min bror skulle få hjälp, inte för att han skulle bli lynchad, har brodern Joe Prude tidigare sagt till Reuters om larmsamtalet.

Stadens guvernör uppger att även ytterligare högt uppsatta poliser komma att avgå, skriver BBC.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons