Annons
Nyheter

Polisens analys: Liten effekt av säkerhetszon

Den säkerhetszon som infördes i Norrköping i juni hade ingen mätbar påverkan på brottsligheten, visar polisens interna utvärdering.
Bland de få konkreta resultaten finns beslag på två gram hasch och en kniv, skriver DN.
Brott • Publicerad 30 september 2024
Säkerhetszon infördes i stadsdelen Hageby i Norrköping efter dubbelmordet i juni.Arkivbild
Säkerhetszon infördes i stadsdelen Hageby i Norrköping efter dubbelmordet i juni.ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Dagens Nyheter har tagit del av ett utkast till polisens interna utvärdering av arbetet. Där sägs att säkerhetszonen endast "marginellt" gjorde det svårare för kriminella att förbereda och genomföra våldsdåd. Det har heller inte påverkat brottsligheten i Norrköping:

"Det går inte att se några tydliga skillnader vad gäller anmälda brott när säkerhetszonen var upprättad jämfört med andra tvåveckorsperioder", heter det i utvärderingen.

Annons

Totalt genomfördes 380 kroppsvisitationer och 40 husrannsakningar i fordon, enligt DN. Två beslag gjordes: Två gram hasch som en missbrukare hade i kalsongerna, samt en kniv som hittades på en hemlös.

Frida Braf, lokalpolisområdeschef i Norrköping, understryker att utvärderingen inte är klar, men säger till DN att det inte förekom några grova brott under perioden.

– Men vi kan inte säga att det enskilt beror på säkerhetszonen.

Säkerhetszonen i Norrköping infördes i början av juni efter att ett dubbelmord skakat staden. Det var första gången en sådan zon upprättades i landet och den varade i två veckor.

En säkerhetszon, även känd som visitationszon, kan införas i områden där det finns "påtaglig" risk för en konflikt mellan kriminella nätverk som innefattar skjutningar eller sprängningar – och där zonen anses vara av "synnerlig" vikt för att stävja detta.

I zonen, som ska gälla i högst två veckor men som kan förlängas med nytt beslut, får polisen rätt att kroppsvisitera såväl vuxna som barn, samt att söka igenom fordon, utan att det finns en konkret brottsmisstanke.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons