Annons
Nyheter

Powell varnar för svag tillväxt länge

Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) varnar för att den ekonomiska kris som orsakats av coronapandemin kommer att bli utdragen. Han flaggar för mer stimulanser från Fed men efterlyser också mer finanspolitiska krisåtgärder.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Fed-chefen Jerome Powell varnar för en utdragen ekonomisk kris
Fed-chefen Jerome Powell varnar för en utdragen ekonomisk krisFoto: Jacquelyn Martin

De bistra orden spädde på en redan utbredd börsnedgång.

Powell beskriver USA:s krisåtgärder hittills som både snabba och kraftfulla.

Annons

– Men återhämtningen ser ut att ta tid för att få fart, säger han och pekar på att mycket hänger på hur bekämpningen av coronapandemin går.

I ett värsta scenario står vi inför en utdragen period av låg produktivitetstillväxt stagnerade inkomster, varnar han.

Hittills har USA:s kongress godkänt stödåtgärder för nästan 3 000 miljarder dollar, men Powell vill se mer.

– Detta avgörs av våra folkvalda representanter, som har makten över beskattning och statens utgifter, säger han i ett webbsänt tal på Peterson Institute i Washington.

USA förlorade 20,5 miljoner arbetstillfällen i april och sedan slutet av mars har omkring 33 miljoner amerikaner sökt arbetslöshetsunderstöd. Vissa bedömare befarar att USA:s ekonomi ska krympa med 40 procent under det andra kvartalet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons