GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Preliminära rösträkningen från EU-valet klar

Eu-valet (TT) • Publicerad 29 maj 2019
Den preliminära räkningen av röster efter EU-valet är nu klar. Arkivbild
Den preliminära räkningen av röster efter EU-valet är nu klar. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT

Det preliminära resultatet i EU-valet är nu klart. Valdeltagandet blev rekordhögt, 55,3 procent jämfört med 51,1 procent 2014.

Några större förändringar för partierna jämfört med valnatten blev det inte. S får 23,4 procent, M får 16,8 procent, SD får 15,3 procent, MP får 11,5 procent, C får 10,8 procent, KD får 8,6 procent, V får 6,8 procent , L får 4,1 procent och Fi får 0,8 procent.

Enda skillnaderna jämfört med valnatten är att S och SD nu fått 0,1 procent färre röster och MP 0,1 procent fler.

Det preliminära valresultatet blev klart efter att även de röster som inte räknades i vallokalerna i söndags nu har räknats.

Det handlar om förtidsröster som lämnats in i någon annan kommun än hemkommunen, brevröster och röster från ambassader.

Det slutliga valresultatet fastställs ungefär en vecka efter valdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.