GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Presidenten vill bygga "bitcoinstad" vid vulkan

"Kom hit och tjäna så mycket pengar du vill". Det är budskapet från El Salvadors president Nayib Bukele som tänker bygga en stad influerad och driven av bitcoin.
Tilltaget kritiseras nu starkt av Internationella valutafonden (IMF).
El Salvador • Publicerad 23 november 2021
El Salvadors president Nayib Bukele gillar kryptovaluta. Så mycket att han vill bygga en "bitcoinstad".
El Salvadors president Nayib Bukele gillar kryptovaluta. Så mycket att han vill bygga en "bitcoinstad".
Foto: Salvador Melendez/AP/TT
Livet i den planerade staden ska till stor del vara skattefritt.
Livet i den planerade staden ska till stor del vara skattefritt.
Foto: Salvador Melendez/AP/TT
Protesterna mot president Bukele har varit intensiva den senaste tiden i El Salvador. Arkivbild.
Protesterna mot president Bukele har varit intensiva den senaste tiden i El Salvador. Arkivbild.
Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Bukele, 40, presenterade den ovanliga stadsplanen vid ett kryptovalutaevenemang i landet i helgen, till tonerna av fyrverkerier och ett konsertliknande framträdande.

El Salvador blev tidigare i år första land att officiellt acceptera kryptovalutan bitcoin som betalningsmedel. Redan då kom kritik från IMF, som menar att kryptovalutor inte är tillförlitliga. El Salvador har även infört en digital plånbok till dess invånare, men president Bukele har större planer än så.

– Om vi vill att bitcoin ska spridas över världen behöver vi bygga ett par Alexandria, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters, och jämförde projektet med det som Alexander den store åtog sig i "bygget" av sitt rike för över 2 300 år sedan.

Staden ska enligt Bukele ligga vid foten av vulkanen Conchagua, vara "helt ekologisk", och ta hjälp av geotermisk energi från vulkanen – som ska användas både för att ge el till staden och driva den energikrävande processen med att bryta kryptovaluta.

Storslagna planer

Enligt planerna ska det, förutom en rejäl kryptovalutaanläggning, i den nya staden också byggas bostäder, restauranger, affärer och en hamn. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska det även uppföras ett torg i centrum utformat så att det blir en bitcoin-symbol från ovan.

Projektet, som väntas gå på 300 000 bitcoin (cirka 157 miljarder kronor), ska enligt presidenten finansieras genom obligationserbjudande på bitcoin nästa år. 60 dagar efter att finansieringen är klar ska första spadtaget tas. Stora delar av det förväntade livet i staden ska även vara skattefritt. Ingen fastighets-, inkomst- eller kommunalskatt kommer att tas ut, endast mervärdesskatt där hälften av inkomsten därifrån ska gå till att betala bitcoin-obligationerna.

IMF är inte roade av tilltaget och lyfter återigen farorna med kryptovalutor som bitcoin, ökänt för sin volatila kurs.

"Utifrån kryptovalutan bitcoins höga volatilitet finns det tydliga risker när det gäller finansiell stabilitet och konsumentskydd", skriver IMF i ett uttalande och fortsätter: "På grund av dessa risker ska inte bitcoin användas som officiell valuta".

Inför lanseringen av bitcoin i landet köpte El Salvador 400 bitcoin till ett värde av omkring 180 miljoner kronor.

Stökig vardag

Nayib Bukeles fascination med kryptovalutor delas inte nödvändigtvis av hans landsmän. Nära hälften av invånarna i El Salvador saknar tillgång till internet och landet räknas som ett av världens våldsammaste. Så sent som för ett par veckor sedan dödades ett 30-tal personer i våldsdåd i huvudstaden San Salvador varpå militär kallades in.

Bukele har tidigare, enligt nyhetsbyrån Reuters, på Twitter "skämtsamt" omnämnt sig själv som landets diktator. Hans nuvarande Twitter-profil omnämner honom som landets vd.

Regeringen i El Salvador med Bukele i spetsen har även kritiserats för att ha gjort stora förändringar i landets rättsväsende.

Fakta: Kryptovaluta

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den så kallade polletten kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas helt anonymt för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är istället den så kallade blockkedjetekniken och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Att kryptovalutor kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

Finansinspektionen (FI) varnar bland annat för att valutornas värde kan variera kraftigt, att det saknas reglering som skyddar konsumenternas investeringar och för att tekniken kan vara känslig för störningar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.