Annons

Pressat S skärper ton om höjd pension

Pressat av dalande väljarstöd ökar Socialdemokraterna trycket för att pensionerna ska höjas nästa år för personer som arbetat länge men ändå har låga pensioner. S vill kunna peka på en framgång med januariavtalet.
Politik • Publicerad 28 februari 2020
Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.
Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Foto: Henrik Montgomery/TT

För Socialdemokraterna är höjda pensioner ett viktigt vallöfte, enligt statsminister Stefan Löfven. Och också en del i överenskommelsen med Liberalerna och Centern.

– Alla delar av januariavtalet ska genomföras, jag har ingen annan signal än det, säger han till TT i samband med ett besök på ett äldreboende i Svenstavik i Jämtland.

Vill inte spekulera

Annons

TT: Om det skulle komma andra signaler, är det något som skulle kunna fälla den här överenskommelsen?

– Nu ska vi inte gå dit, eller spekulera i det, utan jag utgår ifrån att hela överenskommelsen ska fullföljas, säger Löfven.

I januariavtalet mellan S, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna sägs det att pensionerna ska höjas för "vanliga löntagare" 2021. Det ska ske genom ett tillägg via statsbudgeten. Det står dock inget om kronor eller om hur mycket de ska höjas.

Skramlar om avtal

– Jag ser inte att det finns ett januariavtal för oss som parti om inte den här delen uppfylls, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Aftonbladet, som först rapporterade om utspelet.

Till TT säger hon att det ännu inte finns någon överenskommelse men att hon utgår från att C och L följer avtalet.

På första maj 2018, inför riksdagsvalet, lovade statsminister Stefan Löfven höjda pensioner med upp till 600 kronor i månaden för dem med de lägre pensionerna. Gruppen angavs bestå av de som får mellan 9 000 och 16 000–17 000 kronor i månaden i allmän pension. Det uppskattas vara uppemot 1,2 miljoner pensionärer.

Höjningen ska avpassas för personer som jobbat ett helt yrkesliv men som inte kommer upp i högre pensioner än så, störst vill S att höjningen ska bli i gruppen med pensioner mellan 11 000 och 14 000 kronor.

Beslut brådskar

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att diskussionerna om höjningen har pågått ett tag i pensionsgruppen med sex riksdagspartier (S, MP, M, L, C och KD), där han är ordförande. Det är inte nivån, upp till 600 kronor i månaden för berörda pensionärer, som ger oenighet enligt honom. Det handlar mer om hur det ska göras.

– Det måste hanteras i närtid, om vi ska hinna till 2021. Det har vi sagt att vi ska göra och det är prioriterat för oss, säger Shekarabi.

Liberalerna och Centerpartiet vill bara kommentera S-utspelet skriftligt.

Annons

"Liberalerna vill att pensionerna ska höjas. Det ska löna sig att ha jobbat och alla ska få en pension som går att leva på. Nu pågår diskussioner på vilket sätt detta ska genomföras. Diskussioner med andra partier tas enklare med varandra, än genom media" skriver Liberalernas presschef Adam Alfredsson.

Är överens

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson bedömer det som att C är överens med S om att förbättra pensionerna för dem som arbetat hela livet. Och han ser ingen oenighet med andra samarbetspartier eller Moderaterna och Kristdemokraterna som ingår i den sex partier starka pensionsgruppen. I januariavtalet står det nämligen att S-löftet om januariavtalets punkt om höjd pension 2021 ska förankras i pensionsgruppen.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons