Annons
Nyheter

Problemtyngd testfas snart över för ny reaktor

Finlands hett emotsedda nya atomreaktor producerar nu el i princip för fullt. Efter många år av förseningar och problem krävs dock en månads "demonstrationsläge" innan Olkiluoto 3 tas i normal drift.
Finland • Publicerad 24 mars 2023
Olkiluotos kärnkraftverk under byggtiden. Arkivbild.
Olkiluotos kärnkraftverk under byggtiden. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Kärnkraftsprojektet skulle från början ha varit klart 2009, men har präglats av till synes oändliga förseningar och fördyringar.

I höstas inleddes sent omsider testdrift. Men även den har varit kantad med tekniska problem.

Annons

I förra veckan meddelade så operatören TVO att man hade kontroll på vad som felat, och att reaktorn kan gå med full effekt. Så nu bidrar den tredje reaktorn på ön Olkiluoto på Finlands västkust med uppemot 1 600 megawatt till elnätet.

Några sista tester behöver göras innan reaktorn får slutgiltigt godkänt, så det nya datumet för ordinarie drift är nu den 17 april.

Olkiluoto 3 har kostat ungefär fyra gånger så mycket som tänkt. Finland hade tidigare planer på att efter den fortsätta kärnkraftsutbyggnaden med fler reaktorer, men de är nu lagda på is.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons