Chefsåklagaren: Måste finnas tjänstesamband

Politik Artikeln publicerades
Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Riksenheten mot korruption har inte tagit ställning till om den ska utreda de tre partiledarnas resa till Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv.

Men chefsåklagare Kim Andrews betonar att det måste finnas ett tydligt tjänstesamband för att en gåva ska räknas som muta.

Partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) har rest till Israel för att fira festfixaren och företagsledaren Micael Bindefeld, men huruvida de betalade för resorna själva eller blev bjudna är inte fastställt. Bindefeld har dock sagt i en tidigare intervju med att han betalar för alla sina gäster på resan.

Ulf Kristerssons pressekreterare uppger till TT att partiledaren betalade nedresan till Tel Aviv själv. I övrigt har han blivit bjuden, även på hemresan. Busch Thors pressekreterare kan inte svara på om KD-ledaren blir bjuden eller har betalat för resan själv.

"En otillbörlig förmån"

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på mutor och korruption, vill att en åklagare tittar på fallet.

– Det här är att bedöma som en otillbörlig förmån enligt brottsbalken, ett mutbrott. Den första frågan som man måste bedöma är om de är personliga vänner. Det kan de naturligtvis vara. Han har en stor vänkrets men det kan man ju ha. Är de inte personliga vänner borde de ställa sig frågan vad i hela friden de gör där, säger han till .

Chefsåklagare Kim Andrews vid Riksenheten mot korruption säger till TT att det inte har upprättats någon anmälan om eventuellt mutbrott med anledning av händelsen, men han utesluter inte att frågan kan komma att utredas.

– Någon kommer väl antagligen att få anledning att titta på det. Om de har sagt att de är vänner, och det inte finns någonting som talar emot det, lär det inte bli någonting, säger Andrews.

Måste finnas tjänstesamband

Chefsåklagaren understryker att det måste finnas ett tjänstesamband för att en gåva ska räknas som en muta, i det här fallet att en riksdagsledamot kan gynna en person genom sin maktposition.

– Om bevekelsegrunden för att bjuda någon på en resa baseras på ett vänskapsförhållande är det inte kriminellt, säger Andrews.

Rättad: I en tidigare version fanns uppgifter om Kristerssons hustru som inte stämde.