Annons
Nyheter

Promenad-podcast ersätter förstamajtåg

Bildspel med demonstrationsplakat och en promenad-podcast med ljud från demonstrationer – arbetarrörelsens högtidsdag blir återigen digital.
Politik • Publicerad 16 april 2021
Den 1 maj 1890 i Sundsvall handlade demonstrationen om åtta timmars arbetsdag. I år är Socialdemokraternas paroll "välfärden först".
Den 1 maj 1890 i Sundsvall handlade demonstrationen om åtta timmars arbetsdag. I år är Socialdemokraternas paroll "välfärden först".Foto: Pressens bild

Det blir ännu ett undantagsår i arbetarrörelsens förstamajfirande efter 130 år av obrutna demonstrationståg innan coronan satte stopp.

För Vänsterpartiets del blir det som förra året ett digitalt möte med partiledartal och underhållning. Partiets medlemmar uppmanas att "hänga rött" i fönster för att visa sitt deltagande och det blir musikframträdanden, en hemlig komiker och en promenad-podcast med ljudet från demonstrationer.

Annons

– Jag får lite rysningar, det var så länge sedan man stod bredvid människor och gjorde saker tillsammans, säger Anna Herdy, Vänsterpartiets pressekreterare, om podcasten med demonstrationsljud.

För att ytterligare få en interaktion med dem som följer det direktsända firandet anordnas frågesport.

Digitalt tåg

Hos Socialdemokraterna blir det andra förstamajfirandet i pandemins tecken lite mer avskalat. Statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson håller direktsända tal från LO-borgen. Det blir också musik och nedslag i olika partidistrikt i sändningen.

– I Kalix kommun anordnas ett digitalt förstamajtåg genom bildspel med partivänner och deras plakat, och i Gävleborg har man en livesänd efterfest, ett slags panelsamtal, framåt kvällen, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

100 år av kvinnlig rösträtt

Förra året var Socialdemokraternas paroll "Ett starkare samhälle", i år blir det "Välfärden först" med inspiration från välfärdens roll under pandemin.

– Det handlar om de som arbetar i välfärden, villkoren och tryggheten. När individen är som svagast måste samhället vara som starkast, säger Lena Rådström Baastad.

I år uppmärksammar också Socialdemokraterna 100 år av kvinnlig rösträtt.

Fakta: Förstamajfirandet

Den 1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firats sedan 1890. 1938 blev det en nationell helgdag i Sverige.

Även längre tillbaka i tiden var 1 maj en högtidsdag, men av andra orsaker. I det förindustriella bondesamhället sågs 1 maj som den första sommardagen då även djuren släpptes på grönbete, och under Sveriges katolska medeltid var 1 maj en kyrklig helgdag tillägnad apostlarna Filippos och Jakob.

Källa: Nordiska museet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons