Annons
Nyheter

Protester mot USA:s möjliga abortbesked

Människor samlades framför USA:s Högsta domstol efter uppgifterna om ett eventuellt abortbesked. Flera tände ljus.
USA • Publicerad 3 maj 2022
Folk samlades framför Högsta domstolens byggnad i Washington och tände ljus efter uppgifterna om abortbeslutet läckt ut.
Folk samlades framför Högsta domstolens byggnad i Washington och tände ljus efter uppgifterna om abortbeslutet läckt ut.Foto: Alex Brandon/AP/TT

"Om rapporteringen stämmer så ser USA:s Högsta domstol ut att införa den största rättighetsinskränkningen på 50 år – inte bara för kvinnor utan alla amerikaner", lyder en kommentar från demokraterna Chuck Schumer, senatens majoritetsledare, och Nancy Pelosi, representanthusets talman.

Högsta domstolen kan vara på väg att omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad "Roe mot Wade", som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Ovanlig läcka

Annons

Tidningen Politico har kommit över ett utkast till yttrande som visar att en majoritet av domarna röstat för att upphäva domen i en preliminär omröstning.

Efter att uppgifterna läckt ut började människor samlas framför domstolsbyggnaden och som mest var uppemot 1 000 personer där, enligt The Washington Post. Flera hade tagit med sig stearinljus.

30-åriga Jessie Yep, som var på besök i huvudstaden, kunde inte tro sina ögon.

– Det är galet att vara här och se det hända med egna ögon, säger hon och nämner att många utsatta kvinnor kommer ha svårt att få säkra aborter.

– Aborter kommer fortfarande genomföras, men de kommer inte vara säkra.

"Säkerhet för ofödda"

Nancy Northup, ordförande för organisationen Center for reproductive rights, understryker att man ännu inte vet om dokumentet som Politico publicerat är äkta.

– Men det vi vet är att om Högsta domstolen upphäver Roe mot Wade så kommer det vara ett orättfärdigt, exempellöst borttagande av en rättighet som funnits i nära fem årtionden.

Antiabort-aktivister ser på läckan med tillförsikt.

– Du vet det gamla talesättet, det är inte över förrän det är över. Men vi är fulla av hopp om att någon dag kommer de ofödda i USA vara lite säkrare, säger Cathy Nix, vd på San Antonio coalition for life, till The Washington Post.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons