Publikstödet i Kina kan lyfta Björk i WTCR

Racingserien WTCR startar om med den första av höstens fyra avslutande tävlingshelger i Asien. Svenske Thed Björk ligger trea men satsar på att ta sig högst upp på pallen.
Racing • Publicerad 13 september 2019
"Det häftiga med en världsserie är att det är en så stor utmaning. Vinner man här så är det ett tecken på att man är bra", säger Thed Björk.
"Det häftiga med en världsserie är att det är en så stor utmaning. Vinner man här så är det ett tecken på att man är bra", säger Thed Björk.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den första av de fyra återstående tävlingarna körs på Ningbo i Kina den här helgen. Det är en bana där Thed Björk tidigare har skördat stora framgångar, och vunnit fem race sedan 2016. Nu tänker han göra om bedriften och räknar med publikstöd.

– Jag har ju ingen riktig hemmabana. Men i Kina har jag många fans. Det har gått bra för mig där tidigare och nu kör jag ju en kinesisk bil, säger han och syftar på sin Lynk & Co.

Björk ligger 50 poäng efter ledande argentinaren Esteban Guerrieri när tolv race – tre per tävling – återstår.

– Det taktiska spelet i slutet kan bli avgörande. Det finns ju fler än jag som vill vinna och som vill se till att Esteban inte gör det, säger Björk.

Tre segrar hittills

Säsongen har inte varit utan framgång hittills för Björk: tre segrar och en poleposition. Men senast på portugisiska Vila Real gick det inte som planerat och Björk nådde som bäst två åttondeplatser.

– Det gick väldigt dåligt. Jag hade förväntat mig mer. Men när man inte kan leverera bättre då får man arbeta på att försöka hitta lösningar, säger Thed Björk.

Samtidigt ser han möjligheterna på banorna i Asien.

– När vi kommer till banor som inte passar Esteban så bra, då finns det stora chanser. Det är mycket som händer på en sådan här tävling eftersom det är många bilar. Det gör att om du inte levererar en helg så kanske du inte får med dig en enda poäng. Det går att knappa in mycket om det vill sig väl, säger Björk.

Övriga svenskar efter

För de andra svenskarna har det inte gått riktigt lika bra. Johan Kristoffersson ligger på 15:e plats med en seger från Nürburgring som säsongens höjdpunkt hittills, medan Daniel Haglöf är 23:a med en tredjeplats som bästa resultat.

Efter Ningbo drar WTCR vidare till Japan, Macau och Malaysia med finalhelg på klassiska Sepangbanan i december.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.