Annons
Nyheter

Putin vill besöka Kim i Nordkorea

Rysslands president Vladimir Putin har tackat ja till en inbjudan från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att besöka Nordkorea. Inbjudan framfördes i samband med de båda ledarnas möte i Ryssland på onsdagen.
Ryssland • Publicerad 14 september 2023
Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffades på onsdagen i Ryssland och vill träffas igen.
Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffades på onsdagen i Ryssland och vill träffas igen.Foto: Vladimir Smirnov/AP/TT

Det var i slutet av mötet som Kim Jong-Un bjöd in Putin att besöka Nordkorea vid en tidpunkt som den ryska presidenten finner lämplig, rapporterar den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

"Putin accepterade inbjudan med nöje och betonade sin vilja att föra vidare den vänskapliga relationen mellan de båda länderna", rapporterar KCNA.

Annons

Vladimir Putin och Kim Jong-Un möttes på onsdagen på rymdbasen Vostotjnyj i östra Ryssland.

Under toppmötet föreslog Putin bland annat att Ryssland kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter.

Kim Jong-Un försäkrade under mötet att Nordkoreas relationer med Ryssland är "högsta prioritet".

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade också att Nordkorea erbjuder sitt "fulla och ovillkorliga stöd" för Rysslands "heliga kamp" för att försvara sina säkerhetsintressen. Uttalandet, som kom via tolk, ses som en hänvisning till kriget i Ukraina.

Efter mötet mellan de båda ledarna uppmanade FN-chefen António Guterres alla länder att respektera FN:s sanktioner mot Nordkorea.

Varje form av samarbete med Nordkorea, från vilket land som helst, måste respektera de sanktioner som har införts av säkerhetsrådet, slog Guterres fast.

Det kom även kommentarer från USA:s utrikesdepartement, där James O’Brien, som ansvarar för sanktionsfrågor, drog slutsatsen att Ryssland "är nere på bottenskrapet i sin jakt på stöd, eftersom man har problem att upprätthålla sin militär".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons