Annons

Putin: Vill inte ha Gula västarna-situation

En stundtals syrlig ton präglade måndagens möte mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin.
Macron uppmanade Putin att respektera demonstrationsfriheten – och Putin slog tillbaka med en hänvisning till franska Gula västarna.
Frankrike/Ryssland • Publicerad 19 augusti 2019
Emmanuel Macron och Vladimir Putin möttes i södra Frankrike på måndagen.
Emmanuel Macron och Vladimir Putin möttes i södra Frankrike på måndagen.Foto: Gerard Julien/AP/TT

Flera ämnen avhandlades under de två ledarnas möte i Macrons sommarbostad i södra Frankrike – bland annat den senaste månadens protester i Moskva.

Tusentals har gripits i demonstrationerna, som utlöstes i juli när Moskvas valkommission nekade flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september.

Annons

– Denna sommar efterlyste vi demonstrationsfrihet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och rätten att fritt ställa upp i val, vilket ska respekteras till fullo av Ryssland liksom av andra medlemmar i Europeiska rådet, sade Macron vid en presskonferens.

Putin underströk dock att Ryssland inte vill se en situation liknande Gula västarna-protesterna i Frankrike.

– Vi kommer göra allt för att den inrikespolitiska situationen i Ryssland utvecklas inom lagens riktmärken, sade han.

– Ingen har rätt att uppvigla till sammandrabbningar under demonstrationer.

De två presidenterna avhandlade också situationen i Syrien, och uttryckte gemensam optimism inför Ukrainas framtid under landets nye president Volodymyr Zelenskyj.

Därtill kommenterade Putin den dödliga explosionen vid en testanläggning i ryska Archangelsk den 8 augusti och sade att den inte utgör något strålningshot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons