Annons

Räddningsaktion för utsatta jemeniter

Jemen • Publicerad 8 februari 2020
Jemeniter tas ombord ett FN-plan som tar akut sjuka till Jordanien. Ett andra räddningsflyg lyfte på lördagen, och insatsen är en del av att både rädda akut sjuka jemeniter och skapa förtroende mellan de stridande parterna i konflikten. Sanaas flygplats har varit stängd sedan 2016.
Jemeniter tas ombord ett FN-plan som tar akut sjuka till Jordanien. Ett andra räddningsflyg lyfte på lördagen, och insatsen är en del av att både rädda akut sjuka jemeniter och skapa förtroende mellan de stridande parterna i konflikten. Sanaas flygplats har varit stängd sedan 2016.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Ett räddningsflyg lämnade Jemens huvudstad Sanaa på lördagen med 24 allvarligt sjuka personer ombord. Evakueringen till Amman i Jordanien organiseras av Världshälsoorganisationen WHO och är en del av FN:s försök att skapa förtroende hos de stridande parterna i Jemen.

Planet landade i Amman på kvällen.

Annons

Räddningsflyget var det andra som kunnat lyfta från Sanaas flygplats. Ett första flög med sju svårt sjuka barn till Jordanien i måndags.

WHO säger att man försöker att säkerställa att alla jemeniter i behov av akut vård ska få sådan.

Sanaas flygplats har varit stängd för kommersiellt flyg sedan inbördeskriget eskalerade 2016.

En saudiskledd militärallians i landet meddelade i november att sjukflyg ska tillåtas. Huthirebellerna som strider mot regeringen kräver i sin tur att flygplatsen ska öppnas för att fredssamtal ska återupptas.

– Detta är ett första steg i vad vi hoppas blir en medicinsk luftbro, säger FN:s koordinator i Jemen, Lise Grande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons