Nyheter

Räddningsledaren - "Aldrig varit med om något liknande"

Bromölla Artikeln publicerades
Foto:Annica Jönsson

Räddningsledaren, Per-Inge Hansson, har fått stå i under natten i Bromölla. Under natten har räddningstjänsten fått släcka flera bränder i ett bostadsområde. Troligen är det en person som ligger bakom alla bränder.

– Man undrar vad det är för människa som gör detta, säger Per-Inge Hansson.

Vid halv ett-tiden kom första larmet om en brand i ett förråd i ett lägenhetshus på Ågatan. Väl på plats ser räddningstjänsten att en husvagn står i lågor på parkeringen utanför byggnaden. När släckningsarbetet är avslutat beger de sig tillbaka till stationen - för att kallas tillbaka till samma plats. Vid det första brandtillfället brann det i ett förråd på tredje våningen, vid det andra tillfället var det istället ett förråd på andra våningen i samma byggnad som hade sätts i eld. Dessutom hade en balkong i byggnaden intill även den satts i eld.

– Det är rena mordbranden. Det är inte så att man har eldat på saker som går sönder utan man har satt människor i stora risker med detta, säger räddningsledaren Per-Inge Hansson och fortsätter:

– När vi har påbörjat ett släckningsarbete har nästa brand startat. Jag har jobbat med detta i 36 år och har aldrig varit med om något liknande. Aldrig att det har varit så många på så kort tid.

  Utöver bränderna på Ågatan hade även en markis och en husbil satts i lågor under natten och morgonen i Bromölla. Trots det stora antalet bränder hade räddningstjänsten inga svårigheter att släcka dem.

  – Arbetet har gått bra, vi har fått kasta oss från det ena till det andra. Det har funkat men hade vi fått ytterligare ett larm vid andra tillfället så hade vi inte haft resurser nog. Då hade man fått skicka hit styrkor från Kristianstad, säger Hansson.

  Nu är alla bränder släckta och brandkåren har återvänt till stationen. Bränderna är troligen anlagda och enligt Per-Inge Hansson kan det mycket väl vara en och samma person som ligger bakom dem.

  – Man undrar vad det är för människa som gör detta. Och hoppas att man kan hitta personen innan det slutar i en total katastrof.

  Finns det någon risk att ni får släcka fler bränder under morgonen?

  Risken finns väl alltid. Nu börjar solen komma upp och det börjar bli liv så om det finns något vett i skallen på denna person så bör den kanske inte visa sig utomhus, säger Hansson.