Annons

Råtta och varg till salu på Kinas virusmarknad

Ormar och råttor, krokodiler och vargungar.
Det har gått att köpa på en marknad i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan. Myndigheter misstänker att det är härifrån det sarsliknande virus som sprider oro i världen kom.
Kina • Publicerad 23 januari 2020
Huananmarknaden stängde den 1 januari sedan flera människor med koppling till marknaden insjuknat i ett virus som har liknats med sars.
Huananmarknaden stängde den 1 januari sedan flera människor med koppling till marknaden insjuknat i ett virus som har liknats med sars.Foto: Dake Kang/AP/TT
Döda och levande djur har saluförts på fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan. Men nu är den stängd på grund av virusutbrottet som tros ha sitt ursprung här.
Döda och levande djur har saluförts på fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan. Men nu är den stängd på grund av virusutbrottet som tros ha sitt ursprung här.Foto: Dake Kang/AP/TT
Viruset har spridit sig både i och utanför Kina. Här är tågpassagerare med ansiktsmask på en station i Hongkong.
Viruset har spridit sig både i och utanför Kina. Här är tågpassagerare med ansiktsmask på en station i Hongkong.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Döda och levande djur har saluförts på fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan. Men det är inte bara skaldjur som har försvunnit ner i shoppingpåsarna – utan här har kunderna kunnat handla, åtminstone med svenska ögon, långt mer exotiska varor än så. En handlare har erbjudit allt från levande rävar och vargungar till ormar, råttor och kamelkött, enligt en prislista som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Spreds från djur

Men marknaden håller inte längre öppet.

Annons

Kinesiska myndigheter tror nämligen att utbrottet av det coronavirus, som har krävt flera liv i Kina och nu har fått fall även i andra länder, startade här. Många av de första som insjuknade jobbade på platsen. Viruset 2019-nCoV spreds troligen från vilda djur eller reptiler som sålts på marknaden, men den exakta källan är inte fastställd, enligt en myndighetschef.

Sedan sarsepidemin i början av 2000-talet har Kina vidtagit flera åtgärder för att bättre övervaka och upptäcka smittsamma sjukdomar. Man har också skärpt kontrollen kring olaglig handel med exotiska djur. Reglerna är dock inte lika strikta när det gäller vissa arter som föds upp i fångenskap.

Varelser som ormar och murmeldjur saluförs ibland i hemlighet. På Huananmarknaden försiggick illegal försäljning av vilda djur fram tills det att den stängde för att rengöras och desinficeras strax efter virusutbrottet, enligt handlare som talat med en kinesiskspråkig tidning som på engelska kallar sig The Beijing News.

Populär plats

Marknader som säljer levande och döda djur på det här sättet är en central del av vardagen i många städer i Asien.

– Om du vill göra den perfekta kycklingsoppan är nyslaktade höns mycket bättre än det frysta kött som finns i affären. Smaken är rikare, förklarar den 60-åriga marknadsentusiasten Ran för nyhetsbyrån Bloomberg i Shanghai.

Liu Yuanfei brukade shoppa på Huananmarknaden och drar sig till minnes att han sett både levande krokodiler, igelkottar och rådjur i sortimentet.

Hälsorisker

Att djur som sibetkatter, råttor och fladdermöss ses som en delikatess i vissa delar av Asien kan medföra hälsorisker, i synnerhet eftersom många föredrar färskt kött som inte alltid har genomgått ordentliga kontroller.

En stor del av alla nya infektionssjukdomar kommer ursprungligen från djur, enligt Christian Walzer från miljöorganisationen Wildlife Conservation Society.

– Marknader med vilda djur innebär en unik möjlighet för virus att smitta från sina vilda värddjur, säger han till AFP.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons