GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rättegång efter knivattacken på Ica: ”Jag fick börja fokusera på att överleva”

Den 55-årige mannen tog en kniv och gick till attack mot kunder på Ica Maxi i Olofström.
En kvinna skadades svårt och en äldre man klarade sig som genom ett under efter att knivspetsen krossats mot en surfplatta i mannens ryggsäck.
I dag inleddes rättegången i Blekinge tingsrätt.
OLOFSTRÖM/KARLSKRONA • Publicerad 10 maj 2019
Foto: Mattias Mattisson

Det var den 14 mars som 55-åringen bröt upp flera plastförpackningar innehållande knivar under ett besök på Ica Maxi i Olofström.

Mannen gick därefter till attack mot kunder i butiken. En äldre man blev huggen i ryggen, men surfplattan som han hade i ryggsäcken tog smällen.

– Jag trodde att han knuffade mig, sade han efter attacken.

Mannen gick då vidare och bara ett par minuter senare högg han en kvinna i magen, med svåra skador som följd. Därefter gick han igenom hela butiken och lade kniven bland frukten på fruktavdelningen, innan en kund ingrep och höll honom kvar tills dess att polisen kom till platsen.

55-åringen har erkänt gärningen och sade i polisförhör att ”det var som om någon galen kraft fick mig att sticka”.

Olofströmsbon är åtalad för försök till mord och under fredagen inleds rättegången, som beräknas ta två dagar i anspråk. Sista rättegångsdagen är satt till om en vecka, den 17 maj.

– Vi kan inte pledera påföljdsdelen innan den rättspsykiatriska undersökningen är klar, och inväntar därför denna, säger kammaråklagare Malin Niklasson.

DIREKT: Rättegången i gång:

• Åklagare Malin Niklasson yrkar på två fall av försök till mord.

• 55-åringen förnekar båda fallen av försök till mord. Han erkänner dock att han har huggit de två personerna för att skada dem, men inte med avsikt att döda.

• Åklagaren visar flera övervakningsfilmer från händelsen. Där syns den misstänkte attackera två personer, en man och en kvinna.

• En del av filmen av attacken mot kvinnan visas bakom stängda dörrar, eftersom hon fick allvarliga kroppsskador. Kvinnans stickskada i buken har beskrivits som livshotande av läkare och ledde till akut operation.

• Advokat Nils Fagrenius visar bilder på utbudet av knivar i affären i jämförelse med de som användes: ”I flertalet fall fanns det betydligt större och farligare knivar att använda”, säger han.

• I förhör med mannen som utsattes för den första knivattacken säger denne att han upplevde hugget som en kraftig knuff i ryggen och fick ta stöd för att inte falla framåt. Senare upptäcktes det att det satt ett knivblad i surfplattan i ryggsäcken. ”Hade jag inte haft surfplattan i ryggsäcken skulle knivbladet ha suttit längre in”, säger mannen om händelsen.

• Mannen berättar i förhör att han inte mår bra och har haft svårt att sova efter händelsen. Han går heller inte till Maxi lika ofta längre. ”Innan var jag där nästan varje dag”.

• Förhör med målsägande nummer två har påbörjats. ”Plötsligt kände jag en intensiv smärta och började blöda”, säger hon och fortsätter att förklara att hon först inte såg någonting för att sedan upptäcka vad som hänt. Hon upplevde det först om ett slag.

”Jag fick börja fokusera på att överleva”, säger målsägande.

Rättegången pausas för lunch, vi återupptar liverapporteringen vid klockan 12.30.

• Rättegången i gång igen, nu förhörs den tilltalade.

• På frågan från åklagaren om varför han gick till Maxi säger han: ”Jag skulle hugga någon med kniv”.

• Den misstänkte berättar att han tänkt hugga någon tidigare. Han har haft sådana återkommande tankar i flera år.

• ”Jag tog just den kniven eftersom den var så liten”, berättar den tilltalade under rättegången.

• ” Där är en jag kan sticka”, berättar den misstänkte att han tänkte när han såg sitt första offer.

• Han ville träffa njurarna berättar han: ”Jag har fått för mig att det inte var så farligt”.

• Han gick sedan vidare och hugger kvinnan också, berättar han.

• Jag hade fått för mig att jag måste sticka någon. ”Då får det bli hon som kommer där”, berättar han.

Rättegången har nu avslutats för i dag.

En 55-årig man greps på Ica Maxi sedan han attackerat kunder med en kniv. I dag inleds rättegången.
En 55-årig man greps på Ica Maxi sedan han attackerat kunder med en kniv. I dag inleds rättegången.Foto: Gunnel Persson
Jan-Erik MartinssonSkicka e-post
Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.